Gruparea jihadista Statul Islamic (SI), care a ocupat largi teritorii din Irak si a determinat efectuarea primelor atacuri aeriene americane de la incheierea ocupatiei in 2011, a avertizat Statele Unite ca va ataca americani "in orice loc" daca raidurile ii lovesc pe militantii sai, transmite Reuters.

Intr-un mesaj video, ce prezinta o fotografie a unui american care a fost decapitat in timpul ocupatiei SUA in Irak, este difuzata si o declaratie in engleza prin care se afirma ca "va vom ineca pe toti in sange".

Obama promite o strategie de lupta "pe termen lung" contra Statului Islamic

Presedintele american Barack Obama a promis luni ca Statele Unite vor urma o strategie "pe termen lung pentru a inversa tendinta" impotriva jihadistilor din Statul Islamic, asupra carora aviatia americana efectueaza de zece zile bombardamente in nordul Irakului, transmite AFP.

Obama, care a sustinut o declaratie la Casa Alba, a avertizat de asemenea ca insurgentii sunniti, care controleaza teritorii vaste din Siria si Irak, reprezinta o amenintare "pentru irakieni si intreaga regiune".

Luptatorii kurzi, sprijiniti de raiduri aeriene americane, si-au continuat luni ofensiva impotriva jihadistilor din nordul Irakului, dupa ce au preluat controlul asupra celui mai mare baraj al tarii, dand astfel cea mai puternica lovitura Statului Islamic de la inceputul ostilitatilor.

Pe de alta parte, Statele Unite si Marea Britanie si-au afirmat determinarea de a ajuta guvernul irakian in lupta impotriva jihadistilor.

Insurgentii suniti, condusi de SI, au lansat i 9 iunie o ofensiva in nordul Bagdadului, care s-a intins la inceputul lui august in nordul tarii, in fata unei armate neputincioase.

SI se confrunta cu probleme si in Siria, unde regimul de la Damasc a efectuat duminica si luni zeci de raiduri impotriva pozitiilor extremistilor din nordul si estul tarii.

SI a declarat ca a stabilit un califat pe teritoriile situate in Irak si in Siria, unde se confrunta atat cu regimul cat si cu rebelii.