Occdientul trebuie sa mentina sanctiunile impotriva Rusiei pentru a impiedica agravarea situatiei in Ucraina, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, aflata in vizita la Riga, transmite AFP.

"Sanctiunile trebuie mentinute pentru a arata ca suntem seriosi. Daca ramanem pasivi si permitem o escalda, nu va fi o situatie de dorit", a spus Merkel.

"Trebuie, desigur, sa incercam sa gasim o solutie politica. Dar cred ca a fost de asemenea necesar sa adoptam sanctiuni impotriva rusiei, pentru a arata seriozitatea convingerilor noastre", a subliniat aceasta.

"Este regretabil ca mediul de securitate se degradeaza din cauza crizei ucrainene.Inteleg foarte bine ingrijorarile cetatenilor din Letonia, din alte tari baltice si din Polonia", a declarat Merkel, asigurand ca NATO va decide in summitul din septembrie "prezenta de trupe NATO" in special in Letonia.

"Trebuie sa asiguram toti partenerii din NATO care sunt amenintati sau in pericol. Trebuie sa aratam, atunci cand aceasta amenintare se amplifica, ca vorbim cu o singura voce", a subliniat cancelarul german.

Rusia a decis recent un embargo asupra produselor agro-alimentare europene timp de un an, ca represalii la sanctiunile economice impuse de UE Moscovei pentru rolul jucat in criza ucraineana.

Berlinul apreciaza insa ca embargoul rusesc va avea "un impact mai degraba favorabil", potrivit ministerului german al Agriculturii.

"In ceea ce priveste intreprinderile germane, sanctiunile rusesti vor avea un efect invers (...) Va trebui sa raspundem la toate sanctiunile de aceeasi maniera. Intreprinderile vor trebui sa caute noi piete", a spus Merkel, la Riga.