Berlin: O confruntare directa intre fortele armate ucrainene si ruse "trebuie evitata cu orice pret", chiar daca "suntem departe de o solutie politica"
Reuniunea dintre Steinmeier, Pavlo Klimkin, Serghei Lavrov si Laurent Fabius, a inceput la ora 16:30 GMT (19:30, ora Romaniei), si a avut ca scop sa "incerce sa faca posibile avansari catre un armistitiu", a adaugat ministrul german, precizand ca "nu exista o garantie" a succesului acestui demers.
Insa, in contextul unei situatii foarte tensionate pe teren - confruntarile armate in estul Ucrainei continua, iar un avion de vanatoare ucrainean a fost dorobat de catre separatisti prorusi duminica - si in contextul in care partile au semnalat ca sunt dispuse sa negocieze, "ar fi fost iresponsabil sa nu se profite" de aceasta bunavointa, a apreciat Steinmeier.
"Avem nevoie de solutie pe termen lung, incercam sa definim etapele pentru a ajunge acolo", a subliniat seful diplomatiei germane. Dar "suntem departe de o solutie politica", a admis oficialul german.
Participantii la reuniunea de duminica vor prezenta concluziile sefilor guvernelor din tarile lor, luni sau marti urmand sa se decida "sub ce forma" va continua acest dialog, a mai precizat Frank-Walter Steinmeier.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Totodata, in limbaj diplomatic, exprimarea nemtilor prefigureaza o armata ucrainiana singura in fata armatei rusesti. Ciudat.
Pe de alta parte, nici Ucraina nu si-a manifestat hotarit decizia de a apela la ajutor NATO. Au mai zis cite ceva cu jumatate de gura. Desi sint intr-o sitiuatie dramatica in fata monstrului rus. Dar nu sint hotariti. Oamenii astia ar trebui sa stie ca rusii nu glumesc si nici nu poti sa-i pacalesti la cacialma cu fortele NATO.
Cei care sunt contra rusilor acum sun britanicii sprijiniti suprinzator de francezi, Nemtii si olandezii sunt acolo ca sa nu se intrebe lumea de ce nu sunt
Motivele sunt ca s-a format un nou bloc rusia/china/brazilia/india si acest bloc e format impotriva dolaruli. britanicii sunt dependenti la greu de economia americana asa ca nu au ce face. francezii nu depind asa mult de dolar dar ei sunt mai onesti ... atunci cand pot.
pe nemti ii doare in 14 ... singura lor problema e sa nu ii supere pe chinezi ca le scad afacerile si cu china si cu rusia
deci o sa fie interesant sa vedem daca valorile libertatii asa cum mai sunt ele reusesc sa razbata sau nesimtirea ii ia locul. S-a mai intamplat si in 470 cu romanii si dupa aia a venit negura ... sa speram ca suntem mai norocsi acum ca negura asta daca vine va fi ff radioactiva
Europa trebuie sa-si faca o forta de securitate proprie, care sa o fereasca de santajul NATO.
dupa ce au pus-o pe butuci a fos textrem de bine vreme de vre-o mie de ani
dar deh cand nu e cap e vai de picioare
asa cu msun tamericanii negri si jalnici sunt mai buni de 10 ori decat rusii
https://www.youtube.com/watch?v=jLcHkBv_Umw
nu numai ca ar pica in capcana intinsa de acestia, ar fi si lipsa de respect pentru ei ...
gafa localnicilor, deoarece numele "Cain" are anume reputatie, trebuiau sa vada in aceasta un semn clar ca momentul este nepotrivit pentru a duce la indeplinire ceea ce si-au propus ...
Ps. de unde stii continitul mesajului, deoarece public nu s-a facut decit inceputul... !?
Presedintele Poloniei a incercat si ar fi trebuit sa vedem oameni politici romani sa incerce,ar fi trebuit sa vedem oameni politici sarbi sa incerce,ar fi trebuit oameni politici bulgari sa vedem sa incerce o mediere.
Pentru ca ukrainieni,sarbii,bulgari,romani sunt majoritar crestini ortodocsi si cam de acelasi sange.
Daca e sa ne gandim,armata germana nazista a ucis atatia slavi estici si nu am auzit pana acum sa isi fi cerut macar scuze vreun om politic german,pentru asta.
Asta e prostia lui Obama,trebuia sa trimita americani de origine rusa sau ukrainieana ca mediatori acolo.
Vad foarte multa retinere din partea marilor puteri, membre NATO, ceea ce inseamna ca e posibil ca in caz de razboi, fiecare sa-si vada propriul interes, ca si pana acum de altfel, urmand ca cei slabi sa fie calcati in picioare de Rusia.
Este de inteles retinerea NATO avand in vedere ca Rusia este o tara cu arma nucleara si nu doar una, ci mai multe.
Nici America nu cred ca vrea sa intre intr-un posibil razboi fara sustinere clara din partea tarilor care conteaza din punct de vedere militar in Europa.
Sa vedem care va fi urmatorul pas al lui Putin.
- carne de tun cvasi-nelimitata (Germania, URSS in al doilea razboi; Franta, Germania (partial) si UK in primul); cu o armata de 800.000, fie si cu cei extra 400.000 vinturati de Putin, ies 1.2 milioane. Nu prea cred ca poti ocupa Europa cu asa ceva, de fapt, nu poti mentine nici Ucraina, ca nu ai cum sa muti toata armata intr-o tara si lasi restul de izbeliste;
- tehnica ultraperformanta care sa suplineasca numarul mic de oameni (drone, avioane inteligente etc.); nu prea o au nici pe asta.
Si, in plus, WW2 a fost "marele razboi de aparare a tarii", unde puteau recruta cu forta tot ce misca sa arunce in lupta. Aici nu e vorba de nici o aparare, si Putin nu poate face nici o mobilizare sa ocupe un stat strain. Desi nici in Europa nu mai exista "eroismul" (timpit, dupa parerea mea) de dat navala cu peptu gol contra MG-42.
E un alt razboi purtat prin terti, propaganda, mercenari, incercat apa cu degetul etc. Parerea mea e ca, pina la urma, o sa iasa prost de tot pentru Rusia (pentru Putin, n-am idee) tot pe plan economic, partial, si pe cel al civilizatiei in mod special.
Se dau rusii marii umanitari dupa episodul Crimeea?! Serios?!
Comunitatea mondiala care a pus embargo pe Rusia, muma embargo-urilor, incercati sa ajutati Ukraina cu un minimum, nu c-ar fi mare cheltuiala, risipa mi se pare sa va aruncati in aer in felul acesta, cu diplomatia asta de 2 lei!...
Se pare ca deznodamantul e clar. Crimeea la rusi si federalizarea Ucrainei. Hai ca nu e rau pentru voi. Eu vedeam o Ucraina mai mica cam la 1/2 din ce este acum. Sa vedem care va fi soarta teritoriilor romanesti si a romanilor de acolo. Ar trebui ca guvernul Romaniei sa fie mai ferm in ceea ce priveste drepturile romanilor. Dar unde nu e... ce sa ceri? Basescu termina mandatul si...nici acolo nu il doare , iar Ponta e un Geoana cu aere de shmecher,
Sa auzim numai de bine.
Cred ca multa lume nu intelege rolul UE. Scopul este ca aceasta zona a lumii sa continue sa conteze si peste 50 de ani sau 100 de ani, cand China va fi fost de mult noua "stapana" a lumii. Ce o face pe China asa puternica? Suprafata? Nu, populatia. Numarul, ca sa fim mai exacti. Europa (nu UE) are undeva la 500 mil de locuitori. India are 1,26 miliarde (de 2,5 ori mai mult), iar China 1,39 miliarde (de 2.8 ori mai mult). Cu alte cuvinte, pentru a fi egal dezvoltati noi ar trebui sa fim de 2,8 ori mai dezvoltati decat chinezii. Si nu suntem. Deci avem nevoie de un numar cat mai mare.
Turcia ar fi importanta - 76 mil. Ucraina de asemenea - 46 mil. Poate, candva, se vor trezi si rusii, mai ales daca ii ajuta putin chinezii. Si ei mai sunt 110 mil in Europa si 34 mil in Asia. Am ajunge undeva la 740 de mil de locuitori. Insuficient, dar the best we can do. Important e sa exista vointa politica. Si cetateni cu capul pe umar. Daca vrem sa contam. Daca nu, nici macar pretioasele noastre drepturi s-ar putea sa nu mai avem puterea sa ni le aparam. Pentru ca suntem azi autosuficienti.
Dar mesajul nemtilor catre ruznaci este extrem de clar: "Puteti face ce vreti, ocupati azi Ucraina, maine Romania, poimaine Polonie, ca noi nu vam face NIMIC.
Vorm da doar pe hartie niste derizorii sanctiuni economice, in vreme ce coloanele voastre de blindate cotropesc tari suverane, fie ele membre NATO sau nu.
Aveti mana liber, succes!"
O metoda buna de a analiza o situatie din viata reala, nu din fantezie, este sa te pui in locul protagonistilor. Intrebare:
- ce ar castiga Rusia daca ar "ocupa" Polonia, Romania, etc. ?
Te intreb tinand cont ca de vreo doua sute de ani, teritoriile ocupate de terti nu s-au mai dovedit rentabile; din contra, au fost mereu surse de tulburari, vezi Gaza sau Cisiordania contemporana, Irakul sau chiar Afganistanul.