Kremlinul a dezmintit duminica informatii raspandite de catre "premierul" "republicii populare Donetk" (DPR) Aleksandr Zaharcenko, potrivit carora Rusia a livrat echipament militar separatistilor prorusi in Ucraina. "Am repetat in mai multe randuri ca nu livram niciun echipament militar acolo", a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului, citat de agentiile de presa din Rusia, potrivit Mediafax.

Zaharcenko, care a devenit "premierul" DPR pe 7 august, a anuntat ca a primit "150 de echipamente militare, inclusiv 30 de tancuri si alte blindate, iar aproximativ 1.200 de oameni au fost antrenati timp de patru luni pe teritoriul rusesc" in "parlamentul" rebelilor, vineri, o inregistrare video a acestui discurs, sustinut in limba rusa, fiind postata pe YouTube.

"In prezent, pe axa coridorului (care leaga rebelii din Donetk cu cei din Lugansk si de la frontiera cu Rusia) exista, au fost acumulate, rezerve dupa cum urmeaza: 150 de unitati de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de lupta si transportoare blindate de personal, dar si 1.200 de omanei care au fost antrenati timp de patru luni pe teritoriul Federatiei ruse", a spus el, impnandu-si discursul cu multe elemente de jargon militar.

"Etnici ucraineni", care sunt voluntari venind din Rusia si nu militari, lupta pentru rebeli, alaturi de "turci, numerosi sarbi, italieni si germani si chiar doi romani", a revenit el sambata asupra declaratiilor din ajun, pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News. In aceeasi interventie el a dezmintit ca echipamentul folosit de catre rebeli prorusi in estul Ucrainei impotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia.

"Militarii ucraineni ne-au lasat atat de mult echipament, incat nu avem suficienti oameni sa-l foloseasca. Ma refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad si asa mai departe", a declarat el, in limba rusa, pentru postul Life News.

Kievul a anuntat vineri ca a "distrus" o parte a unei coloane de blindate rusesti. Patrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observata de catre jurnalisti britanici si confirmata de catre Kiev, a provocat un val de reactii de indignare din partea occidentalilor.

In replica, Moscova, care a dezmintit intotdeauna ca trupe sau material rusesti au trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul ca "distruge fantome".