Europarlamentarul socialist ungar Istvan Ujhelyi a facut apel la Comisia Europeana pentru compensatii destinate sectoarelor afectate de sanctiunile europene impotriva Federatiei Ruse, a anuntat sambata Partidului Socialist (opozitie), citat de agentia MTI, potrivit Agerpres.

Ujhelyi, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, vrea ca CE sa pregateasca fara intarziere compensatii adecvate pentru sectoarele afectate de interdictia ruseasca privind importurile, inclusiv pentru agricultura ungara, potrivit unui comunicat de presa.

Rusia a raspuns saptamana trecuta sanctiunilor instituite de statele occidentale pentru implicarea sa in conflictul din Ucraina printr-un embargou asupra majoritatii produselor agroalimentare importate din tarile care au adoptat aceste sanctiuni. Interdictia vizeaza carnea de vita, de porc si de pui, pestele, branza, laptele, legumele si fructele provenite din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

Unele dintre cele mai importate produse UE destinate exportului catre Rusia sunt agroalimentare, iar exporturile ungare din acest sector catre Rusia au totalizat peste 70 de miliarde de forinti (220 de milioane de euro) anul trecut, a adaugat el. Socialistii anticipeaza ca intreprinderile mici si mijlocii din Ungaria vor pierde circa 25 de miliarde de forinti ca urmare a politicilor presedintelui rus Vladimir Putin, iar zeci de mii de locuri de munca vor fi periclitate.

De asemenea, Ujhelyi a facut apel la guvernul ungar sa reprezinte in mod eficient interesele tarii si sa inceapa o campanie online prin care sa promoveze consumul de produse ungare.