Fortele militare ucrainene au intrat vineri seara in orasul Lugansk, potrivit unor surse din cadrul Presedintiei ucrainene, relateaza agentia oficiala Ukrinform, citata de Mediafax. Camioanele rusesti care transporta ajutor umanitar spre estul Ucrainei sunt pe jumatate goale si ar putea fi conduse de militari deghizati in soferi, a declarat vineri adjunctul sefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, citat de site-ul Gazeta.ua. Moscova sustine insa, prin vocea ministrului Apararii, Serghei Soigu, ca niciun militar rus nu se afla in convoiul umanitar trimis spre estul Ucrainei. Afirmatiile lui Soigu intervin in contextul unor acuzatii ale Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), care suspecteaza ca vehiculele rusesti cu ajutor umanitar ar putea fi conduse de militari deghizati in soferi. Peste 1.000 de militari rusi incearca sa patrunda pe teritoriul Ucrainei, deghizandu-se in soferi si insotitori ai acestora, afirma SBU. Potrivit SBU, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite in alb recent, pentru a ascunde faptul ca "ele sunt militare".

UPDATE 20.15 Crucea Rosie anunta un acord intre ucraineni si rusi pentru trecerea convoiului in Ucraina

Ora 16:10: La Donetk, unde confruntarile s-au apropiat de centrul orasului in ultimele zile, o jurnalista AFP a auzit tiruri intense de artilerie in noaptea de vineri spre sambata si explozii in cartiere din nord-estul orasului. La Lugansk, un oras incercuit si asediat de catre armata ucraineana, organizatia Human Rights Watch (HRW) a a evocat sambata o situatie umaniatra "foarte dificila", in contextul care orasul nu mai este alimentat cu apa si energie electrica, iar reteaua telefonica a fost intrerupta, in urma cu doua saptamani. Potrivit autoritatilor locale, bombardamente intensive au avut loc in noaptea de vineri spre sambata, in urma carora au izbucnit mai multe incendii in oras.

Ora 15:35: Convoiul rusesc cu ajutor umanitar este blocat in continuare, sambata, la cativa kilometri de frontiera ucraineana, asteptand sa fie inspectat, in timp ce liderul insurgentilor din bastionul prorus de la Donetk a acuzat Kievul ca intarzie in mod deliberat camioanele, anunta Mediafax.

Fieful rebel de la Donetk, asediat de catre armata ucraineana, "este intr-o situatie umanitara foarte ingrijoratoare, iar de ajutorul pe care Rusia ni-l trimite, pe care nu l-am primit inca, avem nevoie ca de oxigen", a declarat "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko. "Nu doar armata ucraineana nu vrea ca ajutorul sa ne parvina si-l impiedica sa ne parvina. In realitate (...) Guvernul ucrainean il impiedica prin toate obstacolele posibile, legale si de alt fel", a acuzat el.

Aproximativ 300 de camioane rusesti, incarcate cu 1.800 de tone de ajutor umanitar potrivit Moscovei, erau stationate in continuare, sambata dimineata, la aproximativ 30 de kilometri de postul de frontiera Donetk din Rusia, in localitatea Kamensk-Sahtinski, au observat jurnalisti AFP, ceea ce inseamna ca acesta a ramas pe loc de joi.

Graniceri si vamesi ucraineni veniti pe teritoriul rus nu au inceput inca inspectia, astepand documente din partea Crucii Rosii, care urmeaza sa fie insarcinata cu distribuirea ajutorului in bastioane rebele.

Un oficial din cadrul Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta a declarat ca Moscova le-a trimis vamesilor ucraineni o declaratie cu privire la continutul camioanelor. Reprezentantul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la fata locului, Paul Picard, a declarat ca sambata dimineata a avut loc o reuniune intre reprezentanti ai serviciilor vamale rusesti si ucraineni, dar fara sa ofere precizari.

Crucea Rosie, care nu a participat la reuniune, a confirmat ca nu a efectuat inca vreo inspectie asupra camioanelor rusesti, asteptand un acord intre cele doua parti.

  • Bombardamente intense in noaptea de vineri spre sambata

La Donetk, unde confruntarile s-au apropiat de centrul orasului in ultimele zile, o jurnalista AFP a auzit tiruri intense de artilerie in noaptea de vineri spre sambata si explozii in cartiere din nord-estul orasului.

La Lugansk, un oras incercuit si asediat de catre armata ucraineana, organizatia Human Rights Watch (HRW) a a evocat sambata o situatie umaniatra "foarte dificila", in contextul care orasul nu mai este alimentat cu apa si energie electrica, iar reteaua telefonica a fost intrerupta, in urma cu doua saptamani. Potrivit autoritatilor locale, bombardamente intensive au avut loc in noaptea de vineri spre sambata, in urma carora au izbucnit mai multe incendii in oras.

ONG-ul a denuntat totodata utilizarea de catre cele doua tabere a armamentului greu in zone locuite, omorand cateva zeci de civili in ultimele zile. Washingtonul a indemnat joi Kievul la "retinere", in vederea reducerii numarului victimelor in randul populatiei.

Moscova, pe de alta parte, a acuzat Kievul, care a trimis camioane incarcate cu ajutoare in estul tarii, ca vrea sa saboteze operatiunea umanitara ruseasca. "Intensificarea brutala a operatiunilor militare" ucrainene in zona pe care urmeaza sa o traverseze convoiul rusesc "are in mod evident scopul sa taie ruta convenita cu Kievul", a apreciat diplomatia rusa.

Fortele ucrainene au revendicat joi preluarea controlului asupra drumului care asigura legatura intre Lugansk si frontiera cu Rusia, intrerupand astfel ruta pe care urmeaza sa vina in oras camioanele trimise de Moscova.

  • SBU: Camioanele rusesti cu ajutor umanitar sunt pe jumatate goale si ar putea fi conduse de militari

Camioanele rusesti care transporta ajutor umanitar spre estul Ucrainei sunt pe jumatate goale si ar putea fi conduse de militari deghizati in soferi, a declarat vineri adjunctul sefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, citat de site-ul Gazeta.ua. Potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari rusi incearca sa patrunda pe teritoriul Ucrainei, deghizandu-se in soferi si insotitori ai acestora. "Niciunul dintre soferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta", a adaugat el, intr-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5. "Toti soferii si insotitorii lor sunt militari deghizati. In total, peste 1.000 de militari conduc acest convoi", a afirmat Iagun.

In opinia oficialului ucrainean, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite in alb recent, pentru a ascunde faptul ca "ele sunt militare". Moscova a recunoscut ca aceste camioane sunt pe jumatate goale, explicand ca vehiculele sunt noi si ar fi riscant sa transporte greutati mari, relateaza RIA Novosti.

Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Presupusul ajutor umanitar, transportat de aproximativ 300 de camioane, este destinat populatiei din estul Ucrainei, afectata de luptele dintre militarii ucraineni si separatistii prorusi.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

  • Armata ucraineana a intrat in orasul Lugansk

"Militarii ucraineni au preluat controlul asupra unei zone unde se afla spitalul regional din Lugansk. In prezent, pe strazile orasului au loc lupte", afirma sursele citate. "Situatia se complica din cauza faptului ca atacurile teroristilor (rebelilor prorusi) vizeaza locuintele persoanelor civile. Practic, luptam impotriva unor militari profesionisti, ci nu simpli rebeli", a declarat un oficial din cadrul armatei, sub protectia anonomatului. Potrivit unor martori, in oras se auzeau explozii puternice.

Armata ucraineana a inconjurat, joi, bastionul insurgent Lugansk prin preluarea controlului asupra soselei care face legatura cu frontiera Rusiei.

Cu o zi inainte, cel putin doi civili au fost ucisi de tiruri intense de armament greu, care au afectat mai multe cladiri din centrul orasului ucrainean Donetk, inclusiv o universitate si sediul Parchetului ocupat de separatistii prorusi.

Intr-un raport de la sfarsitul lui iulie, ONU a acuzat separatistii prorusi si fortele guvernamentale ucrainene ca folosesc "armament greu" in zonele locuite.

  • Washingtonul indeamna Moscova ca inceteze "provocarile" in Ucraina

Statele Unite au indemnat vineri Rusia sa inceteze "provocarile" in Ucraina, apreciind ca intensificarea activitatilor Rusiei vizand destabilizarea Ucrainei in ultimele saptamani este "extrem de periculoasa si provocatoare", relateaza AFP.

De asemenea, Washingtonul a anuntat ca verifica informatiile cu privire la patrunderea pe teritoriul ucrainean a unui convoi militar rus: "Incercam sa obtinem mai multe detalii cu privire la informatiile potrivit carora fortele de securitate ucrainene ar fi atacat vehicule ale unui convoi militar rus pe teritoriul Ucrainei", a anuntat Caitlin Hayden, purtatorul de cuvant al Consiliului american pentru Securitate nationala, potrivit unui comunicat. "Nu putem confirma in acest moment informatiile date", a adaugat ea.

Hayden a subliniat ca "Rusia nu are niciun drept sa trimita vehicule, persoane sau material militar in Ucraina, sub niciun pretext si fara autorizarea Guvernului ucrainean".

Vineri dimineata, Ucraina a denuntat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera aflat sub controlul separatistilor prorusi, in zona Donetk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el.

Potrivit corespondentilor publicatiilor The Guardian si The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera dintre Rusia si Ucraina joi seara, in zona Donetk, prin punctul vamal Izvarin.

Ulterior, armata ucraineana a anuntat ca ar fi "distrus" majoritatea acestor vehicule blindate.

NATO si UE au indemnat in repetate randuri Rusia sa nu intervina in Ucraina.