​Serviciile secrete germane au spionat cel putin una dintre convrbirile telefonice ale fostului secretar de stat american Hillary Clinton, au raportat vineri mai multe publicatii germane. Cotidianul Süddeutsche Zeitung si canalele publice regionale de radioteleviziune NDR si WDR se bazeaza pe documentele furnizate agentiei CIA de catre un agent din cadrul BND, agentia de informatii germane, relateaza AFP.

Süddeutsche Zeitung si NDR si-au dedicat ultima perioada dezvaluirilor despre spionajul care are loc la nivelul marilor puteri. Acestea nu precizeaza cand a fost convorbirea ascultata, dar problema a fost ridicata de John Kerry, succesorul lui Hillary Clinton, in discutiile cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier.

Cele trei surse media citeaza o sursa anonima din cadrul guvernului german, potrivit careia convorbirea lui Hillary Clinton a fost interceptata din greseala, cand ministrul se afla intr-un avion al guvernului american.

Cu toate acestea, spionajul politicienilor americani „nu este un caz izolat”, potrivit celor trei canale media, care mai afirma ca BND (agentia de informatii germane) a fost mandatata de catre guvernul german pentru a „spiona un partener NATO”, fara sa precizeze la cine fac referire.

Dezvaluirile de anul trecut referitoare la ascultarea convorbirilor de pe telefonul mobil ale cancelarului Angela Merkel de catre serviciile de informatii americane au socat Germania si se resimt si astazi la nivelul relatiilor germano-americane, care sunt in mod traditional puternice.