Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a declarat vineri, la Bruxelles, ca detine informatii potrivit carora 70 de piese de echipament militar rus au trecut granita in Ucraina joi noaptea. ''Suntem foarte ingrijorati de evolutia situatiei din Ucraina, pe de o parte, vorbim atat de mult despre asa-numitul convoi umanitar, pe de alta parte, dar in acelasi timp vedem ca situatia continua sa se agraveze si avem informatii ca in timpul noptii 70 de piese de echipament militar rus au trecut granita'', a spus Linkevicius la sosirea la Bruxelles, unde are loc o reuniune de urgenta a Consiliului Afaceri Externe al UE, consacrata mai ales evenimentelor recente din nordul Irakului.

Publicatiile The Telegraph si The Guardian au relatat anterior ca un convoi militar rus, avand in componenta vehicule blindate, camioane militare si alte vehicule logistice, ar fi intrat vineri pe teritoriul Ucrainei, potrivit Agerpres.

Potrivit The Telegraph, convoiul format din cel putin 23 de vehicule a asteptat joi seara caderea intunericului pentru a folosi un drum unde gardul de sarma ghimpata de la granita ruso-ucraineana era distrus si a intra pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de rebelii prorusi. Trecerea frontierei ar fi avut loc in apropierea localitatii ruse Donetk, situata la circa 200 de kilometri de orasul omonim ucrainean care este unul dintre fiefurile insurgentilor separatisti prorusi din estul Ucrainei.

Orasele ucrainene Donetk si Lugansk, bastioane ale insurgentilor prorusi, sunt incercuite de trupele guvernamentale ucrainene. In ambele localitati au fost semnalate joi bombardamente de artilerie ce au provocat victime in randul civililor, dar nu se stie daca aceste actiuni au fost lansate de armata ucraineana sau de rebeli.