Premierul turc in exercitiu Recep Tayyip Erdogan, ales duminica presedinte al Turciei, a anuntat ca numele succesorului sau la conducerea Guvernului va fi facut public la 21 august, la finalul unei reuniuni a partidului sau, relateaza vineri presa turca, citata de AFP. "Vom avea Biroul executiv joi. Vom discuta din nou aceasta problema. Si vom anunta, dupa aceasta reuniune, numele asupra caruia vom fi convenit", a declarat Erdogan joi seara, in cadrul unei receptii la sediul Partidului Justitiei si Dezvoltarii.

Partidul aflat la putere a decis sa convoace la 27 august un congres extraordinar, care va fi insarcinat cu numirea oficiala a liderului sau, care ulterior va deveni prim-ministru.

Aflat la conducerea Guvernului din 2003, Erdogan urmeaza sa fie investit oficial sef al statului la 28 august, dupa victoria sa duminica trecuta, cu 51,8 la suta din voturi, din primul tur al scrutinului prezidential, disputat pentru prima data prin vot universal direct.

Cotidianul apropiat regimului Yeni Safak a scris in editia de vineri ca Erdogan l-a recomandat pe actualul sau ministru de Externe, Ahmet Davutoglu, pentru a-i succede la conducerea AKP si a Guvernului.

Presa turca a vehiculat si numele actualilor vicepremieri Bulent Arinc si Ali Babacan.

Dupa ce va fi investit in functia de sef al statului, noul presedinte, care ii succede partenerului sau Abdullah Gul, il va numi oficial pe noul lider al AKP la conducerea Guvernului.

In varsta de 60 de ani, Erdogan a promis ca va consolida prerogativele sefului statului, un post in general protocolar, pentru a pastra fraiele tarii, atragandu-si criticile opozitiei care denunta o deriva autocratica.

Intr-un discurs pronuntat miercuri in fata membrilor AKP, el a respins aceste critici, dar a denuntat din nou retelele de socializare, pe care le-a blocat temporar in martie, comparandu-le cu "un cutit in mainile unui asasin".