Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca dimensiunea epidemiei de Ebola este "subevaluata semnificativ" in timp ce tarile africane afectate si-au marturisit neputinta de a reduce cu propriile forte raspandirea virusului, scrie AFP.

"Personalul prezent in zonele de epidemie a observat ca numarul de cazuri raportate si cel al deceselor arata ca amploarea epidemiei este substantial subestimata" a avertizat joi OMS intr-o declaratie de presa.

"Focarul de Ebola in Africa de Vest continua sa se extinda, cu 1 975 de cazuri si 1 069 decese din Guineea, Liberia, Nigeria si Sierra Leone".

In acesta situatie, "OMS coordoneaza o crestere masiva a raspunsului international (la epidemie) cu sprijinul individual al diverselor tari, agentii de control al bolilor si agentii care apartin Natiunilor Unite".

Joi, presedintele Barack Obama si s-a intalnit cu omologul sau liberian, Ellen Johnson Sirleaf si cu presedintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, pe care i-a asigurat de sprijinul Statelor Unite, subliniind ca experti de la Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au fost trimisi in tarile lor pentru a ajuta autoritatile sanitare.

In acelasi timp, Departamentul de Stat a anuntat evacuarea "ca o masura de precautie" a familiilor personalului sau diplomatic la Freetown.