Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a denuntat miercuri, in cursul unei intalniri cu ambasadorul SUA in Republica Moldova, William H. Moser, o "concentrare" a trupelor ucrainene si activitati militare la frontiera cu regiunea prorusa Transnistria, relateaza agentia Itar-Tass, potrivit Mediafax.

La frontiera cu Transnistria "sunt efectuate lucrari de constructii, sunt sapate santuri", a afirmat Sevciuk, dupa ce Ucraina a sapat un sant la granita cu regiunea separatista moldoveana, de teama ca trupele ruse stationate in zona ar putea invada teritoriul ucrainean.

Liderul separatist a subliniat ca populatia si autoritatile din regiune sunt "ingrijorate" de aceste activitati. El i-a propus ambasadorului american sa noteze ca Transnistria "nu efectueaza pregatiri militare".

"Transnistria nu a atacat pe nimeni niciodata si nu intentioneaza sa atace. Ne respectam angajamentele cu privire la mentinerea pacii in zona de securitate", a dat asigurari Sevciuk.

Totusi, separatistii prorusi din regiunea moldoveana Transnistria si-au plasat fortele de securitate in stare de alerta, la inceputul lui august, sub pretextul unei amenintari militare din partea Ucrainei si Republicii Moldova.

De asemenea, Sevciuk a acuzat Ucraina ca tensioneaza atmosfera in cazul regiunii transnistrene si a apreciat ca autoritatile de la Chisinau incearca sa submineze eforturile pentru avansarea negocierilor.

"Observam ca este implementata o strategie care are drept scopt discreditarea Transnistriei", a declarat el.

Totodata, ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Stanski, a denuntat miercuri "blocada impusa Transnistriei" de catre Republica Moldova.

"Daca populatia transnistreana nu ar fi putut sa-si cumpere toate cele necesare pentru o viata normala, am fi vorbit despre o adevarata catastrofa umanitara", a afirmat Stanski, citata de agentia Novosti PMR.