Un conservator cu opinii pro-ruse exprimate deschis, Onufrie Berezovski, a fost ales noul lider al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, subordonata Patriarhiei Moscovei, si care va trebui sa se pozitioneze fata de separatismul din est si cresterea sentimentelor anti-ruse din restul tarii, scrie AFP.

In varsta de 69 de ani, mitropolitul Cernautilor si Bucovinei, considerat mai degraba orientat spre viata spirituala decat spre gestiunea resurselor materiale si umane, a castigat in fata lui Antonie, 46 de ani, mitropolitul din Brovary, mai modern si mai liberal, si a lui Simeon, mitropolit de Vinnitsa, 51 de ani, considerat un apropiat al presedintelui Petro Poroshenko si care sustine soldatii ucraineni care lupta impotriva separatistilor din estul tarii.

Cea mai mare comunitate religioasa a tarii, cu 11 mii de parohii, mult in fata patriarhiei ortodoxe din Kiev creata in 1992 dupa independenta Ucrainei, aceasta biserica depinde de Patriarhia Moscovei si intretine relatii stranse cu Rusia.

Ideolog al 'lumii ruse'

Spre deosebire de predecesorul sau, Volodimir, care a reusit sa pastreze o cale de mijloc, fara sa se alinieze complet la Patriarhia Moscovei, traditional apropiata de puterea rusa, noul sef al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei este mult mai orientat spre Moscova.

"Luarile sale de pozitie au fost intotdeauna deschis pro-Moscova, este un reprezentant dovedit al ideologiei 'lumii ruse'. Nu s-a exprimat niciodata deschis asupra conflictului din est", subliniaza Taras Antoshevski, director al Serviciului de informatii despre religie, o organizatie independenta.

Dupa "liberalismul" lui Volodimir, care a condus Biserica timp de 22 de ani, Onofrie "va pastra traditia. Se stie ca el considera marea foamete (Holodomorul din anii 1930) drept o pedeapsa pentru pacatele ucrainenilor si ca nu a condamnat niciodata agresiunea rusa", adauga Liudmila Filipovici, vicepresedinte al asociatiei ucrainene a cercetatorilor specializati in chestiuni religioase.

Intr-un mesaj adresat miercuri episcopatului, presedintele ucrainean a subliniat importanta "potentialului patriotic" si a "rolului de consolidare" al Bisericii, in conditiile in care Kievul este angajat de patru luni in lupte sangeroase cu insurgentii pro-rusi sustinuti la scena deschisa de unii lideri ai Bisericii.

Onufrie va trebui sa se pozitioneze fata de separatismul pro-rus si sa faca fata frondei unei serii de preoti. "Daca apara deschis pozitiile Moscovei, acest lucru nu va fi trecut cu vederea si exista riscul unei plecari masive de preoti spre Patriarhia Moscovei. Va incerca sa pastreze echilibrul", crede Liudmila Filipovici.

Alegerea mitropolitului trebuie sa primeasca binecuvantarea Patriarhului Moscovei, Kirill.

Anterior foarte activ in Ucraina, acesta a preferat in ultima vreme sa pastreze un profil mult mai retras si nu a asistat la ceremoniile e inmormantare ale mitropolitului Volodimir "pentru a evita provocari".

"Alegerea mitropolitului Kievului este o afacere interna a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei", a subliniat miercuri mitropolitul Illarion, responsabil pentru afaceri externe al Patriarhiei Moscovei.

Miza este importanta: 43% dintre parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse se afla in Ucraina.

Schismaticul rosu

Cotidianul Timpul.md noteaza ca romanii din Bucovina il supranumesc pe Onufrie "schismaticul rosu" iar acesta este acuzat ca a persecutat clericii romani din cele 110 parohii ortodoxe romanesti care cer cu insistenta, conform drepturilor fundamentale ale omului si comunitatilor etnice, oficierea serviciului religios in limba materna.

"'Schismaticul rosu' de la Cernauti, dupa cum l-au poreclit romanii, a interzis preotilor si enoriasilor sa mai primeasca vesminte, publicatii, carti religioase si de cult, materiale pentru biserici sau orice alt sprijin din Romania, amenintandu-i cu sanctiuni canonice si administrative", noteaza Timpul.md.