Compania care produce medicamentul experimental pentru tratarea Ebola, administrat pana acum cu rezultate bune la doi americani bolnavi, anunta ca nu mai are stocuri dupa ce l-a furnizat si in Africa de Vest, grav afectata de epidemia de Ebola, scrie Wall Street Journal.

Epidemie de EbolaFoto: OMS

Americanii de la Mapp biofarmaceutic Inc. au declarat intr-un scurt comunicat postat online ca au onorat fiecare cerere pentru acest medicament care a avut autorizatia legala si care a respectat reglementarile in vigoare.

Compania spune ca a oferit tratamentul, numit ZMapp, gratuit, in toate cazurile. Mica firma din San Diego nu a numit tarile care au cerut ZMapp si nici alte detalii. Potrivit BBCNews, ultimele doze ramase au fost trimise in Liberia spre a fi administrate celor doi medici care au contactat virusul in timp ce tratau pacienti de Ebola.

Reprezentantii companiei au explicat insa ca discuta cu agentiile guvernamentale americane pentru a creste productia de ZMapp, care a fost in cantitate limitata, deoarece compania s-a concentrat pe testarea pe animale si nu au planificat sa inceapa testarea umana pana anul viitor.

Intre timp, Agentia de sanatate a ONU a anuntat ca un vaccin impotriva virusului Ebola ar putea fi gata in anul 2015. Vaccinul urmeaza sa fie produs de compania britanica GSK.

Intrebari si raspunsuri despre ZMapp

Ce este ZMapp?

Este un amestec de trei anticorpi special conceputi pentru a gasi si inactiva virusul. Acestia se lipesc practic de acesta si nu-i mai permit sa se raspandeasca in corp, scrie CBSNews.

Ce stim despre eficienta lui?

Foarte putin. Diversi anticorpi au fost testati intr-un numar mic pe maimute, dar nu si pe oameni. Intr-un studiu, 43% dintre maimutele tratate au supravietuit, atunci cand medicamentul a fost le-a fost dat dupa ce animalele au prezentat simptome.

Mapp Biofarmaceutic dezvolta acum o combinatie de trei anticorpi care pareau cei mai eficienti in aceste studii facute pe animale.

De ce nu este ZMapp testat pe scara mai larga pentru a afla daca acesta functioneaza la oameni?

Nu sunt stocuri suficiente. Anticorpii din acest medicament sunt dezvoltati in interiorul plantelor de tutun, apoi extras si purificat, printr-un proces lent. Oficialii americani au estimat ca in doua sau trei luni abia se poate produce o cantitate modesta de anticorpi.

Ce inseamna ca starea celor doi americani tratati cu ZMapp se imbunatateste incet?

Oficiali americani din domeniul sanatatii spun ca nu exista nicio modalitate de a sti daca medicamentul intr-adevar a ajutat sau daca cei doi americani tratati acum in Atlanta sunt printre cei 40% dintre oameni care ar fi supravietuit oricum virusului Ebola.

Fara studii umane indelungate, nu se poate sti nici daca medicamentul ar putea dauna in loc sa ajute. Nu exista nici un tratament dovedit eficient pentru Ebola. Dar rezultatele obtinute pana acum, precum mentinerea hidratarii pacientilor, a tensiunii arteriale si tratarea complicatiilor aparute in urma infectiilor, fac diferenta pentru supravietuire, spune dr. Tom Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, citat de CBSNEws.