UPDATE 00:30 Presedintele SUA Barack Obama a salutat, luni, numirea noului premier irakian care il va inlocui pe Nouri al-Maliki, declarand ca asteapta o tranzitie pasnica a puterii catre un guvern care reprezinta toate segmentele sociale. "Astazi, Irakul a facut un promitator pas inainte", a sustinut Obama. Presedintele american a promis "sprijinul sau" noului prim-ministru Haidar al-Abadi.

UPDATE 07.30 Hollande şi Erdogan îndeamnă la formarea unui "Guvern de uniune naţională" în Irak

00:30Presedintele SUA Barack Obama a salutat, luni, numirea noului premier irakian care il va inlocui pe Nouri al-Maliki, declarand ca asteapta o tranzitie pasnica a puterii catre un guvern care reprezinta toate segmentele sociale.

Prim-ministrul in exercitiu al Irakului, Nouri al-Maliki, a anuntat luni ca numirea succesorului sau este o incalcare a Constitutiei, realizata cu sprijinul Statelor Unite ale Americii, informeaza AFP.

"Noi respingem aceasta incalcare a Constitutiei", a declarat Maliki, referindu-se la numirea lui Haidar al-Abadi, membru al partidului sau, in functia de sef al guvernului. "Washingtonul a trecut de partea celor care incalca Constitutia", a adaugat acesta.

"Statele Unite l-au felicitat pe Haidar al-Adabi, iar secretarul de stat John Kerry s-a declarat increzator ca Maliki nu va cauza probleme.

Haidar al-Adabi a fost desemnat de catre Alianta Nationala, blocul parlamentar siit, drept candidat pentru postul de premier. Membru al partidului Dawa, Adabi detine un doctorat la Universitatea din Manchester si este considerat un apropiat al actualului sef al guvernului.