Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat luni ca vede o "mare probabilitate" ca Rusia sa intervina militar in estul Ucrainei si ca NATO nu a observat niciun semn ca Moscova si-ar retrage fortele din apropiere de granita cu vecinul sau vestic.

Anders Fogh RasmussenFoto: NATO

Intrebat intr-un interviu acordat Reuters care sunt sansele ca Rusia sa recurga la o interventi militara, Rasmussen a raspuns: "Exista o probabilitate foarte mare".

"Vedem ca rusii dezvolta povestea si pretextul pentru o asemenea operatiune sub acoperirea unei operatiuni umanitare si vedem o masare militara care ar putea fi folosita pentru a face astfel de operatiuni militare ilegale in Ucraina", a declarat seful NATO.

NATO a anuntat saptamana trecuta ca Rusia a masat in jur de 20.000 de trupe gata de lupta la granita estica a Ucrainei.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni ca Moscova va trimit ajutor umanitar Ucrainei doar daca toate partile implicate sunt de acord cu aceasta miscare.

Anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia in luna martie si sprijinul acordat rebelilor pro-rusi din estul Ucrainei a provocat cea mai grava criza de la sfarsitul Razboiului Rece in relatiile Moscovei cu occidentul. Practic, NATO a suspendat cooperarea cu Moscova.

Ministerul Apararii din Rusia a declarat vineri ca a incheiat exercitiile militare in sudul Rusiei, la circa 1000 de km de granita cu Ucraina, manevre militare criticate de Statele Unite ca fiind un pas "provocator" in contextul crizei ucrainene.

Cu toate acestea Rasmussen a declarat ca alianta militara occidentala nu a vazut semne ale vreunei retrageri a trupelor rusesti din aceasta zona.

"Sunt mii de trupe rusesti, bine echipate, iar noi o vedem ca pe un indiciu al faptului ca autoritatile rusesti isi pastreaza deschisa optiunea de a interveni militar in Ucraina. Orice interventie ruseasca, mascata ca misiune umanitara, ar fi nejustificata si ilegala￯, a declarat Rasmussen.

Intrebat daca NATO, alianta a 28 natiune dominata de SUA, ar putea sa se implicemilitar in Ucraina in cazul in care fortele ruse ar invada, Rasmussen a aratat ca intrebarea este una ipotetica.

"Cu toate acestea, nu avem in vedere operatiuni militare. Daca rusii ar interveni mai mult in Ucraina, nu am nicio indoiala ca comunitatea internationala va raspunde hotarat, in special prin sanctiuni economice estinse, mai dure, cu implicatii mai profunde, care ar izola si mai mult Rusia", a raspuns seful NATO.

Acuzand Moscova ca se face vinovata de "crearea unei situatii umanitare dezastruoase" in estul Ucrainei, Rasmussen a aratat ca cel mai bun mod de a o rezolva ar fi ca Rusia sa isi retraga trupele de la granita, "sa opreasca fluxul de armament, armament si bani catre Ucraina, sa opreasca sprijinul acordat separatistilor inarmati si sa intre intr-un dialog politic constructiv".