Statele Unite vor livra arme luptatorilor kurzi (numiti Peshmerga) care incearca sa opreasca ofensiva jihadistilor Statului Islamic in nordul Irakului, a anuntat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.

"Lucram cu guvernul irakian pentru a trimite kurzilor armele de care au foarte mare nevoie. Irakienii vor lua arme din propriul stoc, iar noi vom face acelasi lucru, pentru a le furniza armament", a declarat Maria Harf, un purtator de cuvant al diplomatiei americane, pentru CNN.

Aceasta a precizat ca livrarile vor incepe saptamana viitoare, fara a detalia despre ce tip de armament este vorba.

La doi ani si jumatate de la retragerea trupelor lor, Statele Unite au inceput vineri sa loveasca tinte ale Statului Islamic pentru a le contracara avansul in Kurdistanul irakian si pentru a proteja consulatul american din Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.

Criza din Irak a determinat guvernul federal din Bagdad si Kurdistanul, ale caror relatii sunt, in mod normal, foarte tensionate, sa coopereze, a declarat Marie Harf.

"Colaborarea dintre fortele irakiene si cele kurde a ajuns la un nivel fara precedent. Acest lucru este ceva ce nu am mai vazut anterior. Se ajuta unii pe altii", a adaugat reprezentanta dimplomatiei americane.

Luni au avut loc si schimbari in scena politica irakiana, presedintele irakian Fouad Massoum desemnandu-l pe Haidar al-Abadi sa formeze noul guvern, in cadrul unei ceremonii scurte transmise in direct de posturile de televiziune irakiene, mai precizeaza agentia de presa.

"Tara este in mainile dumneavoastra", i-a spus Fouad Massoum lui Abadi, la scurt timp dupa ce acesta din urma a fost desemnat de Alianta Nationala, blocul parlamentar siit, candidat pentru postul de premier in locul lui nouri al-Maliki.