Epidemia de Ebola a ucis mai mult de 930 de oameni in Africa de Vest, determinand autoritatile din Liberia sa declare stare de urgenta si Nigeria, care deplange moartea celei de-a doua victime, sa ia in considerare folosirea unui tratament experimental american. Tratamentul, nemaitestat pe oameni niciodata dar care a atenuat rapid simptomele a doi pacienti americani, da sperante tarilor care se confrunta cu aceasta boala si care au o rata foarte ridicata a mortalitatii, dar niciun vaccin care poate vindeca Ebola.

Intrebat despre posibilitatea de a trimite acest tratament in Africa, presedintele american Barack Obama, a raspuns totusi prudent: "Cred ca ar trebui sa lasam stiinta sa ne ghideze. Si nu cred ca avem toate informatiile pentru a determina daca medicamentul este eficient".

OMS decide daca Ebola e o amenintare globala

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca isi consulta expertii in etica pentru a decide asupra folosirii acestui medicament experiemental pentru tratarea Ebola De altfel, OMS se reuneste joi de urgenta pentru a decide daca epidemia este o "urgenta de sanatate publica de la nivel global" pentru care ar trebui luate masuri la nivel global.

Intre timp, autoritatile sanitare americane au ridicat miercuri alerta sanitara la nivelul 1, cel mai ridicat, pentru a raspunde mai bine epidemiei Ebola, a afirmat un purtator de cuvant citat de presa internationala.

"Aceasta activare ne permite sa mobilizam resursele in toata agentia pentru a raspunde acestei crize", a explicat Tom Skinner, purtatorul de cuvant al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

"Este pentru prima data din 2009 cand este declansata alerta la nivel maxim. La acea data a fost instituita pentru a face fata pandemiei de gripa H1N1", a precizat oficialul.

Ebola a ajuns si in Europa

In timp ce in Africa, cele mai afectate tari sunt Sierra Leone, Liberia si Guineea, epidemia a ajuns si in Europa. Misionarul spaniol Miguel Pajares, in varsta de 75 de ani, a contractat virusul Ebola in Liberia a fost adus, joi dimineata acasa, in Spania cu un avion militar, a anuntat Ministerul spaniol al Apararii.

Preotul Miguel Pahares se pregatea sa-si incheie peste o luna activitatea de mai bine de 50 de ani in Africa. Miguel Pajares va fi internat intr-o cladire a spitalului Carlos al III-lea din Madrid si va fi izolat de restul pacientilor.