O persoana a murit in Serbia, iar alta a fost data disparuta, miercuri, in Bosnia-Hertegovina, din cauza noilor inundatii provocate de ploi diluviene, la cel putin trei luni dupa precipitatiile soldate cu 80 de morti in cele doua tari, au anuntat autoritatile, potrivit Mediafax.

Un barbat in varsta de 65 de ani s-a inecat la Banja Koviljaca, in vestul Serbiei, in subsolul casei sale, care a fost rapid invadat de apa, a anuntat Beta, citand politia locala.

Mai multe drumuri locale au fost distruse in imprejurimile acestui oras, dar si zeci de case si un spital. In localitatea vecina Loznica, o suta de case au fost inundate.

In Bosnia-Hertegovina, sute de locuinte au fost inundate in mai multe regiuni, in special la Banja Luka (nord-vest), Tuzla si Bijeljina (nord-est), si Zepce (nord). Un barbat in varsta de 29 de ani a fost dat disparut la Banja Luka, potrivit politiei.

Acest zone au fost deja afectate de indundatiile care au avut loc in mai, cele mai grave din ultimul secol.

Situatia este extrem de grava in imprejurimile orasului Tuzla, unde in unele zone cantitatile de apa cazute in ultimele 14 ore au depasit 125 de litri pe metru patrat, potrivit Serviciului de Protectie Civila.

Locuitorii a aproximativ 200 de case din localitatea vecina Gracanica au fost evacuati.

Stare de urgenta a fost instituita la Banja Luka si in mai multe localitati din imprejurumile acestui oras.

"Situatia este mai grava decat la inundatiile din mai", a deplans Momcilo Zeljkovic, primarul localitatii Celinac, in apropiere de Banja Luka.

Aproape doua milioane de persoane au cazut victime in inundatiile care au afectat in mai Serbia si Bosnia-Hertegovina. Pagubele materiale au fost estimate la doua miliarde de euro in Bosnia-Hertegovina si intre 1,5 si doua miliarde de euro in Serbia.