Rusia interzice pentru un an importul de produse agro-alimentare din tarile care au impus sanctiuni impotriva sa, a anuntat miercuri presedintele Vladimir Putin, citat de AFP.

"Pentru a proteja interesele nationale ale Federatiei Rusiei (...), ordon interzicerea sau limitarea pentru un an a importurilor pe teritoriul rusesc a anumitor tipuri de produse agricole, materii prime si produse alimentare" provenind din tarile care au "decis sa aplice sanctiuni economice" impotriva Rusiei, a declarat Putin, citat intr-un comunicat al Kremlinului.

Uniunea Europeana si Statele Unite, in special, au decis o serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei fara precedent de la Razboiul Rece, acuzand Moscova ca sustine militar insurgentii separatisti pro-rusi in estul Ucrainei, ceea ce puterea rusa dezminte.

Marti, Vladimir Putin anuntase ca a ordonat guvernului rus sa elaboreze masuri de represalii la aceste sanctiuni. Aceste sanctiuni interzic in special accesul principalelor banci ruse la pietele occidentale de capital, exporturile de arme si anumite echipamente petroliere spre Rusia.

In decretul privind "masuri economice specifice vizand asigurarea securitatii Rusiei", Putin subliniaza ca durata interdictiei ar putea fi modificata "daca este nevoie", lasand sa se inteleaga ca Moscova ar putea reveni asupra deciziei in cazul unei relaxari a pozitiei Occidentului.

Presedinte a cerut de asemenea guvernului sa "ia masuri pentru asigurarea echilibrului pe piete si impiedicarea cresterii pretului la produselor agro-alimentare" in Rusia.

Rusia este importatoare neta de produse agro-alimentare. Valoarea importurilor in acest domeniu reprezinta 16,9 miliarde de dolari in perioada ianuarie - mai 2014, iar exporturile au o valoare de 7,1 miliarde de dolari, potrivit ultimelor statistici oficiale.

Merele, bananele, rosiile, cartofii, carnea si pestele reprezinta ponderea importurilor agro-alimentare.