Rusia a instalat circa 20.000 de soldati la granita cu estul Ucrainei, pregatiti de lupta, si ar putea folosi pretextul unei misiuni de mentinere a pacii sau umanitare pentru a invada tara, a avertizat miercuri NATO, potrivit Reuters.

NATO sustine intr-un comunicat de presa ca masarea de trupe duce la “escaladarea unei situatii periculoase”.

“Nu o sa ghicim ce e in mintea Rusiei, insa putem vedea ce face Rusia - si asta este foarte ingrijorator. Rusia a masat circa 20.000 de soldati gata de lupta la granita din estul Ucrainei” a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, in comunicat.

UPDATE 18.10 Rusia a dezmintit miercuri afirmatiile facute de NATO. “As vrea sa explic oficialilor de la Pentagon si NATO ca deplasarile mai multor mii de persoane si de echipament nu se pot face intr-un timp atat de scurt, fara sa tinem cont de faptul ca observatorii OSCE care lucreaza in zona au observat acest lucru”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului rus al apararii.

Acesta a indicat ca ministerul apararii de la Moscova ia in considerare sa deschida conturi pe retelele de socializare pentru a furniza “informatii obiective legate de actiunile fortelor militare rusesti”.

La randul sau, premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca amenintarea unei interventii directe a armatei rusesti in Ucraina a crescut in ultimele doua zile.

La inceputul anului, NATO spunea ca Rusia are adunati peste 40.000 de soldati langa granita cu Ucraina. Pana in luna iunie, numarul a scazut la sub 1.000, insa apoi Rusia a inceput sa isi mareasca efectivele.

Prezenta ruseasca de la granita include tancuri, infanterie, artilerie, sisteme de aparare aeriana, precum si forte speciale si diverse aparate de zbor.