Presedintii francez si german Francois Hollande si respectiv Joachim Gauck au comemorat impreuna duminica inceputul Primul Razboi Mondial, in Alsacia, pe campul de lupta de la Hartmannswillerkopf (estul Frantei), la fix o suta de ani de la declaratia de razboi facuta de Germania Frantei, informeaza AFP.

Joachim Gauck si Francois Hollande, la comemorarea inceputului primului razboi Mondial Foto: Captura euronews

"Dincolo de suferinte si de pierderi, Franta si Germania au avut curajul sa se reconcilieze: a fost cea mai frumoasa lectie de comemorare a mortilor si de a le oferi urmasilor o garantie de pace", a declarat Hollande.

"Este adevarat, Europa este un proiect dificil, dar generatiile care ne-au precedat, acesti stramosi care au luptat aici, la Hartmannswillerkopf, la Marna sau la Verdun, si-ar fi dorit sa aiba doar greutatile noastre", a replicat Joachim Gauck.

Cei doi sefi de stat au pledat pentru idealul european in acest loc redenumit "Vieil Armand" de catre soldatii francezi.

Pornind de la exemplul reconcilierii franco-germane, Hollande a facut apel "mai mult ca oricand" la incheierea unui armistitiu intre Israel si Hamas pentru a pune capat violentelor care fac ravagii in Fasia Gaza.

"Celor care si-au pierdut speranta in procesul de pace din Orientul Mijlociu, ce mesaj mai frumos le-am putea transmite decat cel de astazi?", s-a intrebat retoric presedintele francez.

Cei doi inalti responsabili au parcurs anterior umar la umar "transeea de onoare" ce conduce la cripta Monumentului din Hartmannswillerkopf, incadrat de circa saizeci de purtatori de drapele, fosti combatanti de pe Rinul de Sus.

Cei doi sefi de stat au semnat o declaratie comuna cu ocazia punerii pietrei de temelie a memorialului franco-german de la Hartmannswillerkopf, "prima institutie binationala consacrata Marelui Razboi", muzeu care urmeaza sa isi deschida portile publicului larg in 2017.