Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma ca "agresiunea rusa" impotriva Ucrainei justifica pregatirea unor noi planuri de aparare, transmite AFP.

"Vom creste exercitiile militare si vom pregati noi planuri de aparare. Agresiunea rusa a fost un semnal de alarma si a creat o noua situatie de securitate in Europa," a declarat Rasmussen pentru cotidianul francez Midi Libre.

"Este ingrijorator intrucat cred ca ambitia presedintelui Putin este de a stabili o sfera de influenta in vecinatate. Vreau sa incurajez tarii din NATO sa isi mareasca investitiile in domeniul apararii. In cursul ultimilor cinci ani, Rusia a marit cheltuielile in aparare cu 50%, in timp ce tarile membre NATO le-au diminuat cu 20%. Trebuie inversata tendinta", a adaugat el.

"Rusia considera NATO drept un adversar. Regret acest fapt pentru ca trebuie sa dezvoltam o cooperare fructuoasa intre occident si Rusia. Insa trebuie sa ne adaptam la aceasta noua situatie".

Propunerea lui Rasmussen vine in acord cu cea a premierului britanic David Cameron, care a afirmat intr-o scrisoare catre secretarul general NATO si liderii UE, publicata sambata, ca NATO trebuie sa regandeasca "relatia pe termen lung" cu Rusia si sa intareasca prezenta militara, pentru a putea raspunde rapid la orice amenintare.