Un consilier al rebelilor din estul Ucrainei a confirmat, intr-un interviu pentru BBC, ca au fost efectuate "executii extrajudiciare" pentru "prevenirea haosului".

Igor Druz a declarat ca aceste executii au fost menite sa transmite un semnal important celorlalte forte rebele, citeaza BBC News.

El a mai declarat ca guvernul de la Kiev este o organizatie "terorista" care comite crime de razboi impotriva propriilor civili.

Druz este consilierul comandantului rebelilor, Igor Strlikov, si purtator de cuvant pentru regiunea Donetsk, teritoriile controlate de rebeli. El se ocupa de ideologia miscarii rebele din estul tarii, iar in interviul pentru BBC a vorbit despre viziunea sa statului "Novorossia".

"In mai multe situatii, in cazuri de urgenta, am efectuat executii prin tragere pentru a preveni haosul. Ca urmare, trupele nostre, care s-au retras din Slaviansk, sunt foarte disciplinate", a spus el pentru BBC.

Druz a declarata ca rebelii vor sa puna la punct un stat responsanbl social, care sa apere valorile crestine.

El a precizat, de asemenea, ca Guvernul ucrainean este "total ilegitim".

"Aceste persoane au venit la putere prin comiterea de crime si orchestrarea unei lovituri de stat. Acum comit crime de razboi. Ne bombardeaza orasele. Bombardeaza orasele si arunca vina pe luptatorii nostri. Este un nonsens. De ce am bombarda noi orasele care sunt sub controlul nostru?", se intreaba el retoric.

Refugiatii care fug de luptele din est au declarat pentru BBC ca ei cred ca Guvernul ucrainean bombardeaza zone rezidentiale si se plang ca au fost nevoiti sa plece rapid, fara vreo avertizare din partea Guvernului.

Peste 1.500 de persoane ar fi fost ucise in conflictul care a erupt in Ucraina in aprilie, dupa ce rebelii si-au declarat independenta de noul Guvern de la Kiev.