Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a avertizat sambata ca planul de incetare a focului propus de tara sa ofera sansa incheierii conflictului din Gaza intre israel si Hamas, insa a avertizat ca intarzierile in adoptarea acestui plan complica situatia, transmite Reuters.

"Initiativa egipteana este o sansa reala pentru gasirea unei solutii reale la criza din Fasia Gaza", a aratat Abdel Fattah al-Sisi in cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul italian Matteo Renzi, desfasurate la Cairo.

"Timpul pierdut (...) complica situatia din ce in ce mai mult", a adaugat liderul egiptean.

O delegatie a Organizatiei de Eliberare a Palestinei (PLO), conduse de un oficial de rang inalt Azzam Al-Ahmed, va ajunge la Cairo, din Iordania, pentru discutii, a informat un oficial palestinian la Ramallah. Oficialii Hamas exilati vor participa si ei la negocieri.

In urma esecului armistitiului care a inceput vineri, oficialii Hamas din Gaza nu vor lua parte la negocierile din Cairo.

Oficialii din Gaza spun ca cel putin 1.650 de palestinieni, in mare parte civili, si-au pierdut viata de la inceputul ofensivei israeliene pe data de 8 iulie. 63 de soldati israelieni au murit, si trei civili au fost ucisi in Israel de rachete palestiniene.

Liderii Hamas au anuntat ca orice acord de incetare a focului negociat de Egipt trebuie sa includa obligatia ca Israelul sa renunte la blocada Fasiei Gaza.

Ora 15:50 Israelul anunta ca refugiatii dintr-un oras din nordul Fasiei Gaza se pot intoarce acasa (Reuters)

Armata israeliana le-a spus palestinienilor care au parasit orasul Beit Lahiya din nordul Fasiei Gaza din cauza luptelor violente ca se pot intoarce sambata la casele lor, semnaland ca ofensiva in regiune a scazut in intensitate.

"Rezidentii sunt sfatuiti sa fie atenti la dipozitive explozive impanzite de Hamas in regiune", arata armata intr-o declaratie de presa in care rezuma mesajul transmis celor 70.000 de locuitori ai orasului Beit Lahiya.