Presedintele american, Barack Obama, a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit si despre situatia din Fasia Gaza. Dupa ce un soldat israelian a fost rapit in Gaza de gruparea separatista palestiniana Hamas, presedintele american a declarat ca militarul trebuie eliberat neconditionat si ca in aceste conditii este foarte greu sa se semneze un nou acord de incetare a focului, transmite AFP. Obama a mai facut un apel catre partile implicate pentru protejarea populatiei civile din Gaza prinsa in lupta dintre Hamas si Israel.

Barack ObamaFoto: Captura Youtube.com

Despre conflictul din Fasia Gaza

  • Condamnam fara echivoc Hamas si gruparile palestiniene care sunt responsabile de moartea a doi soldati israelieni si de rapirea a unuia la doar cateva minute dupa anuntarea unui acord de incetare a focului pentru 72 de ore.
  • Daca sunt seriosi si chiar isi doresc sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestei situatii, soldatul trebuie eliberat neconditionat cat mai curand posibil, indiferent daca militarul a fost rapit de Hamas sau de alta grupare palestiniana.
  • Cred ca un nou armistitiu va fi foarte greu de consfintit in conditiile in care isrelienii si comunitatea internationala nu poate avea incredere in faptul ca Hamas poate indeplini angajamentele asumate in cadrul unui acord de incetare a focului.

Despre summitul SUA-Africa

Presedintele american a declarat ca participantii care vin din tarile afectate de virusul Ebola la summitul SUA-Africa de saptamana viitoare de la Washington vor fi supusi controalelor medicale la sosirea in SUA: "Noi ne vom asigura ca vor fi controale acolo cand parasesc tara lor si vom continua controalele aici".

Despre torturile facute de SUA dupa atentatul din 11 septembrie

  • "Noi am facut multe lucruri juste, insa am torturat oameni", a recunoscut Obama in fata presei, evocand o viitoare declasificare a unui raport parlamentar american asupra tehnicilor de interogare folosite de catre CIA intre 2002 si 2006, in timpul mandatului lui George W. Bush.
  • "Cand noi am folosit unele tehnici de interogare mai puternice, tehnici pe care eu le consider drept tortura si orice persoana onesta ar trebui sa le considere la fel, am traversat o linie", a adaugat el. In opinia lui Obama, "trebuie, in calitate de tara, sa ne asumam responsabilitatile fata de ceea ce s-a intamplat, pentru ca acesta sa nu se mai intample in viitor".