Presedintele Vladimir Putin a criticat vineri "ambitiile politice" care ameninta pacea din Europa, intr-un discurs de omagiere a memoriei soldatilor rusi morti in timpul primului Razboi Mondial, in care a avertizat ca Rusia a cautat intotdeauna pacea, dar nu a ezitat niciodata sa respinga o agresiune externa, scrie AFP.

Acest razboi "reaminteste la ce pot conduce agresiunea si egoismul, ambitiile fara masura ale sefilor de stat si elitelor politice atunci cand acestea capata prioritate fata de bunul simt", a spus Putin, la inaugurarea unui memorial dedicat soldatilor rusi cazuti in primul Razboi Mondial.

Aceste ambitii, a adaugat el, au pus "continentul cel mai adapostit de tulburari, Europa", in pericol.

"Ar fi bine sa ne amintim de acestea astazi", a declarat presedintele rus, alaturi de seful Bisericii Ortodoxe ruse, Patriarhul Kirill, si de inalti responsabili.

Vladimir Putin a afirmat ca istoria a dovedit in cateva randuri ca "reticenta de a se asculta unii pe altii" si a intereselor fiecaruia au avut intotdeauna consecinte grave.

Intr-un discurs presarat cu paralele istorice, Putin a declarat ca Rusia a cautat mereu pacea, dar nu a ezitat niciodata sa respinga o agresiune externa.

"Violenta naste violenta", a avertizat liderul de la Kremlin.

La inceputul primului Razboi Mondial, "Rusia a facut tot posibilul sa convinga Europa sa rezolve conflictul dintre Serbia si Austro-Ungaria de maniera pasnica, fara sa curga sange".

"Dar Rusia nu a fost ascultata si a fost nevoita sa sara in ajutorul fratilor slavi, aparandu-se ea insasi si aparand cetatenii de o agresiune externa", a subliniat el.

De trei luni, Rusia o Occidentul se confrunta cu o escaladare spectaculoasa a tensiunilor legate de subiectul viitorului Ucrainei, o criza fara precedent de la finalul Razboiului Rece.