Sanctiunile economice ale Uniunii Europene (UE) vizand Rusia, acuzata de destabilizarea situatiei din Ucraina, intra in vigoare de vineri, 1 august dupa ce joi seara au fost publicate in Monitorul Oficial european. Restrictiile vizeaza domeniul sectorului bancar, energeticii si exportului de arme.

Concret, UE vrea sa reduca accesul Rusiei la pietele europene de capital. Companiile europene nu vor mai putea cumpara obligatiuni, actiuni sau orice alt instrument financiar de la institutiile din Rusia, inclusiv bancile publice si filialele acestora. Cinci banci rusesti sunt in cauza: Sberbank, VTB Bank, Gazprom Bank, Vneseconombank si Rossel'Hozbank.

UE a impus de asemenea un embargo asupra achizitiilor si vanzarilor de arme, echipamente militare si produse cu dubla utilizare pentru domeniile militar si civil. Acordul limiteaza in cele din urma vanzarile catre Rusia de tehnologii sensibile si echipamente din sectorul energetic. Nicio licenta de export nu se mai elibereaza pentru echipamente de foraj de petrol in apele de adancime, de explorare sau de productie, precum si de foraje sisturi bituminoase. Regulamentul contine o lista lunga de tehnologii si materiale, printre care platforme de foraj si nave de razboi.

In Romania, printre institutiile care vor supraveghea aplicarea sanctiunilor sunt Banca Nationala si Ministerele Finantelor si Apararii Nationale.

Cercurile de afaceri din Rusia considera ca sanctiunile UE si SUA vor deveni un stimulent pentru dezvoltarea propriei industrii si a tehnologiilor, transmite radio Vocea Rusiei. Potrivit calculelor expertilor guvernamentali, Rusia va avea nevoie de la 3 luni pana la 3 ani, pentru a trece total de la productia de import la cea ruseasca in toate ramurile, de la bancara (sistemul de plata propriu) pana la militara si agricultura.

Expertii Comisiei Europene au calculat ca din cauza sanctiunilor, in intregime si nu in mod trunchiat, Europa poate pierde anul acesta 40 de miliarde de euro. In anul 2015, asemenea pierderi se vor ridica la 50 de miliarde de euro, adica aproximativ 0,5% din PIB-ul UE.