Armata ucraineana a anuntat ca isi suspenda pentru o zi ofensiva impotriva separatistilor pro-rusi in est, la cererea secretarului general al ONU Ban Ki-moon, cu scopul de a permite expertilor internationali sa aiba acces la locul prabusirii cursei MH17, scrie AFP.

"Astazi avem o incetare a focului la cererea lui Ban Ki-moon si tinand cont de munca depusa de experti in zona prabusirii avionului. Statul major al operatiunii antiteroriste a decis sa decreteze 'o zi de tacere' si sa stopeze luptele", a declarat Oleksii Dmytracivski, purtator de cuvant al fortelor ucrainene.

Acesta a precizat insa ca militarii "vor putea deschide focul pentru a se apara".

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut miercuri fortelor ucrainene si separatistilor din estul Ucrainei sa "inceteze imediat" luptele in zona locului prabusirii zborului MH17, soldata cu 298 de morti.

Expertii internationali incearca fara succes, de duminica, sa ajunga la locul prabusirii, unde exista in continuare ramasite umane si resturi ale epavei, din cauza luptelor dintre armata si insurgenti.

Inspectorii OSCE, alaturi de experti olandezi si australieni, erau din nou pe drum spre locul prabusirii, joi dimineata.

Parlamentul ucrainean s-a reunit joi dimineata, cu usile inchise, pentru a analiza raportul ministrului Apararii Valéri Gheleteï si sa audieze misiunea politisitlor olandezi si australieni, ratificand un acord in acest sens.