Comisia Europeana a publicat numele a opt cetateni rusi, inclusiv unii dintre apropiatii presedintelui Vladimir Putin, si trei companii care vor avea bunurile inghetate in cadrul sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei, pentru sprijinul acordat separatistilor din estul Ucrainei, scrie Reuters.

Pe lista apare numele lui Arkady Rotenberg, partenerul de antrenament la judo al lui Vladimir Putin.

Printre companii figureaza Banca Comerciala Nationala, prima banca prezenta prezenta in Crimeea, dupa anexarea peninsulei.

Tensiunile dintre Moscova si Occident s-au inrautatit dramatic dupa doborarea zborului malaiezian MH17 deasupra teritoriilor controlate de rebeli in estul Ucrainei, in 17 iulie, iar SUA afirma ca racheta a fost furnizata de Rusia.

Lista cu persoanele sanctionate poate fi consultata in Monitorul Oficial al UE.

UPDATE:

Ora 23.50Moscova denunta noile sanctiuni si ameninta Washingtonul si UE cu marirea preturilor la energie, potrivit AFP.Desi Moscova a minimizat impactul sanctiunilor occidentale asupra economiei ruse, ele sunt de mare interes in comunitatea de afaceri care se teme de o recesiune si o izolare pe termen lung a Rusiei.

Ora 22.50 Wall Street scrie ca sanctiunile impuse de UE si SUA au numeroase lacune, cea mai mare banca rusa si filialele ei din Europa nefiind vizate de sanctiuni.

Tarile G7 au condamnat miercuri rolul destabilizator al Rusiei in criza din Ucraina si ameninta cu noi sanctiuni daca autoritatile de la Moscova nu isi schimba atitudinea, informeaza AFP.

"Rusia are inca posibilitatea sa aleaga aplanarea conflictului, care ar duce la ridicarea sanctiunilor", explica G7 intr-o declaratie lansata la Casa Alba. "In caz contrar suntem nevoiti sa facem ca Rusia sa plateasca si mai mult pentru actiunile sale".

Acest anunt G7, format din Marea Britanie, Franta, Canada, Germania, Italia, Japonia si SUA, vine dupa noile sanctiuni impuse de Washington si UE impotriva Moscovei.

"Noi condamnam inca o data anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia si actiunile de destabilizare din estul Ucrainei. Astfel de actiuni sunt inacceptabile si incalca dreptul international", sustine G7.