Ministerul Economiei din Rusia a pregatit noi reglementari prin care se introduc taxe pe importurile de bunuri din Ucraina, se arata intr-un proiect de document citat de Reuters. Masurile Moscovei par sa fie un nou raspuns la acordul comercial al Kievului cu Uniunea Europeana.

Rusia a anuntat luna trecuta ca este probabil sa raspunda cu noi bariere asupra comertului dupa ce Kievul a semnat un acord de asociere cu UE care permite schimburi comerciale libere intre cele doua parti.

Potrivit proiectului de document, publicat pe un site guvernamental, o gama larga de produse ucrainene - de la bere la mobila si autovehicule - vor fi vizate de taxele pe care Uniunea Vamala Ruseasca le aplica "celor mai favorizate natiuni", Moscova renuntand la regimul tarifer extrem de favorabil pe care l-a aplicat pana acum pentru bunurile exportate de Ucraina.

Moscova se teme ca Ucraina ar putea reexportaproduse europeene in Rusia, evitand taxele vamale pe care Rusia le impune pentru a-si proteja propriile exporturi. Autoritatile rusesti sunt de asemenea ingrijorate ca un aflux de produse europene in Ucraina va determina aceasta tara sa recurga la practici de dumping in Rusia pentru unele dintre produsele sale.

Noile reglementari urmeaza sa fie revizuite de catre alte organisme guvernamentale si sa treaca printr-o expertiza legala inainte de a fi inaintata guvernului. Pachetul nu necesita votul parlamentului si va intra in vigoare la o luna dupa publicarea sa oficiala.