Statele Unite intentioneaza sa vanda 5.000 de rachete Hellfire Irakului, contra sumei de 700 de milioane de dolari, pentru a ajuta Bagdadul in lupta sa contra insurgentilor sunniti, au anuntat marti oficiali americani, potrivit AFP.

Aceasta vanzare, cea mai mare pentru echipamentele Hellfire, a fost aprobata de Departamentul de Stat si trebuie sa primeasca si acordul Congresului.

Cele 5.000 de rachete antitanc Hellfire ar urma sa "sustina fortele de securitate irakiene in operatiunile lor actuale", a precizat Agentia pentru cooperare in materie de Aparare si Securitate.

Fortele armate irakiene lanseaza rachete de la bordul unor avioane Cessna.

SUA au exclus trimiterea de trupe la sol pentru a oferi sprijin armatei irakiene impotriva insurgentilor sunniti organizati in cadrul Statului Islamic, care controleaza vaste teritorii in Irak, inclusiv al doilea cel mai mare oras al tarii, Mosul. Insa Washinton a trimis consilieri militari, a promis sa accelereze livrarile de armament si sa lase deschisa posibilitatea unor atacuri aeriene in Irak.

Luna aceasta, Statele Unite au livrat 466 de rachete Hellfire Bagdadului, in total 780 de la inceputul anului, potrivit contraamiralului John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului.

Alte 366 de rachete urmeaza sa fie livrate in august, a adaugat el.

Rachetele Hellfire, fabricate de gigantul Lockheed Martin, sunt utilizate de Pentagon mai ales impotriva insurgentilor din Pakistan si Yemen conectati cu al-Qaida, lansarea facandu-se cu ajutorul dronelor.