Washingtonul a protestat marti fata de inculparea de catre Georgia a fostului presedinte Mihail Saakasvili pentru "abuz de putere" in reprimarea unei manifestatii antiguvernamentale, in noiembrie 2007, transmite Mediafax citand AFP.

Mihail SaakasviliFoto: AGERPRES

"Respectarea statului de drept semnifica intai de toate ca fiecare ar trebui sa se conformeze legilor unei societati democratice, insa de asemenea sistemul judiciar nu ar trebui sa serveasca pentru represalii politice", a condamnat Departamentul de Stat american, potrivit unui comunicat.

Justitia georgiana a anuntat luni ca il inculpeaza pe fostul presedinte Saakasvili si pe multi alti functionari de rang inalt din cadrul administratiei sale, pentru "abuz de putere" in reprimarea unor manifestatii anti-guvernamentale in timpul conducerii sale, la sfarsitul lui 2007.

Saakasvili, exilat in Statele Unite, tara care ii era foarte apropiata in timpul mandatului sau, nu s-a prezentat pentru a fi audiat de catre Parchet.

Acest reformator proocidental, venit la putere in 2003, in urma "revolutiei trandafirilor", a condus fosta republica sovietica Georgia. El a fost inlocuit cu un aliat al miliardarului Bidzina Ivanisvili, dusmanul sau jurat, al carui partid a castigat alegerile legislative in 2012.