Presedintele american Barack Obama i-a scris presedintelui rus Vladimir Putin pentru a-l informa direct ca guvernul SUA a stabilit ca Rusia a incalcat Tratatul rachetelor nucleare cu raza medie de actiune (INF), semnat in 1987, a declarat marti purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, citat de Reuters.

"Este un indiciu ca aceasta este o chestiune care necesita o atentie serioasa din partea liderilor atat din SUA cat si din Rusia", a declarat Earnest jurnalistilor in cadrul unui briefing de presa, refuzand sa ofere detalii despre modul in care a incalcat Rusia tratatul.

Washingtonul a acuzat Moscova ca a incalcat un tratat privind controlul armelor, incheiat din 1987, testand o racheta de croaziera, a declarat luni seara un oficial american.

Acest oficial a subliniat ca Statele Unite au abordat "aceasta problema foarte serios" in repetate randuri in discutiile cu Rusia.

Washingtonul spera ca Rusia se va conforma tratatului din 1987 si va elimina intr-un mod verificabil toate armele interzise, a adaugat aceasta sursa.

Acest test de racheta fusese efectuat in urma cu cateva luni. In ianuarie, Washingtonul si-a exprimat deja ingrijorarea in legatura cu un test de racheta realizat de Rusia, mentionand ca Moscova ar fi incalcat astfel un tratat bilateral.

Statele Unite au subliniat ca exista "posibilitatea unei incalcari" a Tratatului Rachetelor Nucleare cu Raza Medie de actiune (INF), semnat la 8 decembrie 1987, de catre Statele Unite si Uniunea Sovietica, a declarat in ianuarie purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Psaki fusese intervievata in legatura cu un articol al cotidianului The New York Times, care a anuntat, citand oficiali din cadrul serviciilor de spionaj americane, ca Rusia a efectuat teste cu un nou tip de racheta de croaziera inca din anul 2008.

Acest tratat, semnat intre Statele Unite si Rusia si intrat in vigoare la 1 iunie 1988, "obliga ambele parti sa distruga, la trei ani dupa intrarea in vigoare a documentului, toate rachetele lor balistice si de croaziera, care pot fi lansate de la sol cu o raza cuprinsa intre 500 si 1.000 de kilometri, precum si rachetele cu raza intre 1.000 si 5.500 de kilometri", potrivit ONU.

Washingtonul a subliniat, de asemenea, luni seara ca este pregatit sa initieze cu Rusia un dialog bilateral la cel mai inalt nivel.