Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut marti lumii islamice sa inarmeze palestinienii si a acuzat Israelul, pe care l-a denumit "caine turbat", de genocid in Fasia Gaza, scrie AFP.

"Un caine turbat, un lup salbatic ataca persoane nevinovate, copii care isi pierd viata nevinovata. Ceea ce fac liderii regimului sionist este un genocid si o catastrofa istorica", a spus acesta, cu ocazia sarbatorii Fitr, care marcheaza sfarsitul lunii de post a ramadanului.

Iranul, care nu recunoaste existenta Israelului, sustine gruparile armate palestiniene Hamas si Jihadul islamic, impotriva carora armata israeliana a declansat in 8 iulie o vasta operatiune soldata cu peste 1.100 de victime in randul palestinienilor, in mare majoritate civili, si cu peste 50 de soldati israelieni.

Responsabilii iranieni au afirmat in trecut ca au furnizat acestor grupari tehnologia pentru fabricarea rachetelor utilizate in tirurile asupra oraselor israeliene din Fasia Gaza.

"Presedintele american (Barack Obama) a emis o fatwa pentru ca rezistenta (palestiniana) sa fie dezarmata, pentru a nu putea sa raspunda la aceste crime. Noi spunem contrariul: lumea intreaga, si in special lumea islamica, trebui sa inarmeze cat pot poporul palestinian", a spus Khamenei, intr-un discurs difuzat in direct de televiziunea de stat.

Barack Obama declarase anterior ca "orice solutie pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian" trebuie sa porneasca de la "dezarmarea gruparilor teroriste si demilitarizarea Fasiei Gaza".

Khamenei spune ca SUA si tarile europene doresc demilitarizarea zonei pentru ca Israelul sa poata ataca "Palestina si Gaza la orice moment fara ca ei sa se poata apara".

"Tumori infectate"

Acesta a salutat "forta de rezistenta" a palestinienilor. "Un popor incercuit intr-un mic teritoriu, cu granitele inchise, fara apa si electricitate, aceasta populatia face fata unui dusman inarmat. Acest popor rezista fara sa slabeasca. Este o lectie pentru noi toti".

Si presedintele iranian, Hassan Rohani, a atacat violent Israelul, pe care l-a calificat drept o "tumoare".

"Astazi, lumea islamica este confruntata cu doua tumori infectate. Prima este ea care a facut intotdeauna rau palestinienilor si musulmanilor si care trece din nou prin foc si sange pamantul maslinilor (Palestina)", a spus el.

"Cealalta tumoare este cea care, in numele islamului, a religiei si a califatului, masacreaza musulmanii", a adaugat Rohani, referindu-se la jihadistii suniti din Statul Islamic (SI) care au cucerit mari teritorii din Irak si Siria, doua tari aliate cu Iranul siit, si au proclamat un califat islamic.