Liderii francez, american, german, britanic si italian s-au declarat luni favorabili unor "sanctiuni coordonate" impotriva Rusiei, acuzata ca "livreaza in continuare arme" separatistilor din estul Ucrainei, potrivit unor comunicate ale Casei Albe si Downing Street, citate de Mediafax.

In timp de luptele in estul Ucrainei continua, Francois Hollande, Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron si Matteo Renzi Alors au avut o discutie telefonica luni seara. Downing Street a anuntat ca "ultimele informatii provenind din regiune sugereaza ca Rusia continua sa transfere insurgentilor armament prin frontiera cu Ucraina, chiar si dupa prabusirea zborului MH17".

"Liderii au convenit ca intreaga comunitate internationala trebuie sa impuna Rusiei costuri suplimentare cat mai curand", mentioneaza comunicatul britanic.

"Ei sunt de acord ca sanctiunile ar trebui sa serveasca la exercitarea unei presiuni asupra Rusiei, pentru a permite gasirea unei solutii diplomatice pentru aceasta criza", a subliniat la randul sau Berlinul. Liderii celor cinci state au "indemnat liderii rusi sa adopte o abordare colaborativa in gestionarea crizei ucrainene", mentioneaza si presedintia franceza.

Ei au cerut, de asemenea, un "acces liber la locul prabusirii MH17, pentru a recupera cadavrele victimelor si pentru a permite o ancheta fara obstacole", potrivit Downing Street. Recent, Uniunea Europeana a decis sa inghete activele unui om de afaceri rus, acuzat ca a beneficiat de pe urma anexarii Crimeei, si vrea sa sanctioneze in acelasi mod alti trei oligarhi apropiati de presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat o sursa diplomatica.