Sierra Leone a confirmat duminica un prim caz de febra Ebola in capitala sa Freetown, la doua zile dupa anuntul unui prim caz in Nigeria, scrie AFP.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Sierra Leone este noul epicentru al epidemiei de febra hemoragica, cauzata in mare parte de virusul Ebola, care face ravagii in Africa de Vest din martie si isi continua avansul - Guineea, la inceput, urmata de Sierra Leone, Liberia si acum Nigeria - in ciuda unei puternice mobilizari internationale. Pana in prezent s-au inregistrat cel putin 660 de morti.

Purtatorul de cuvant al ministerului Santatii din Sierra Leone , Sidi Yahya Tunis, a explicat ieri ca Saudatu Koroma, o coafeza de 32 de ani, a murit sambata din cauza virusului Ebola.

Ea fusese internata miercuri intr-un cartier din vestul orasului Freetown, dar vineri "tatal sau si mama sa au luat-o cu forta" din spital, determinand autoritatile sa emita un mandat de cautare, a precizat Tunis. Tanara a fost convinsa sa revina la spital, dar a murit pe drum.

Potrivit lui Tunis, "esantioanele de sange prelevate de la tatal si mama sa sunt in curs de a fi analizate". Casa unde locuia, in estul capitalei Freetown, si toti locuitorii sai au fost plasati in carantina pentru 21 de zile, durata maxima a perioade de incubare.

Epidemia afecta pana in prezent in special estul tarii, in regiunile Kenema si Kailahun.

In 23 iulie, ministerul a anuntat ca un cadrul medical din centrul anti-Ebola din Kenema, doctorul Omar Khan, a contactat boala. Trei infirmiere din acest centru au murit deja din aceeasi cauza.

Doctorul Khan, internat in continuare, "reactioneaza bine la tratament", a precizat un alt responsabil din ministerul Santatii, Abubakarr Fofana.

Doi americani, printre care un medic, angajati in lupta impotriva epidemiei, au fost de asemenea infectati in Liberia vecina.

"Primesc ingrijiri intensive dar evident ca este vorba de o situatie periculoasa si ingrozitoare", a declarat purtatorul de cuvant al asociatiei caritative Samaritan's Purse, Melissa Strickland, pentru care lucra acest medic.

660 de cazuri mortale

"Doua grupuri sunt cele mai expuse: apropiatii (bolnavilor) si personalul medical", rezuma un purtator de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic, aflat in prezent in Sierra Leone.

Potrivit OMS, in data de 20 iulie erau semnalate 1.093 de cazuri, dintre care 660 mortale. Bilantul era de 454 cazuri, dintre care 219 mortale, in Sierra Leone, 415, dintre care 314 mortale, in Guineea, si 224, dintre care 127 mortale, in Liberia.

Vineri, Nigeria anuntase ca un cetatean liberian a murit de febra Ebola la Lagos, cel mai mare oras al Africii, cu 20 de milioane de locuitori, dar cu un sistem de sanatate precar. Este primul caz semnalat in Nigeria (aproape 180 de milioane de locuitori), care si-a plasat aeroporturile si porturile in stare de sanatate.

Ministrul nigerian al Sanatatii, Onyebuchi Chukwu, a oferit asigurari ca cetateanul liberian, internat la iesirea dintr-un avion care venea din Togo, nu a intrat in contact cu populatia.

Febra Ebola se manifesta prin hemoragii, voma si diaree. Rata de mortalitate poate varia intre 25 si 90% si nu exista niciun vaccin omologat.

Virusul se transmite prin contact direct cu fluidele corporale sau tesuturile persoanelor sau animalelor infectate.

"Ebola este contagioasa dar nu se transmite nici prin apa si nici prin aer (...) Cel mai important este sa te protejezi si sa nu atingi persoanele care prezinta simptomele" bolii, a precizat Tarik Jasarevic.

Acesta a subliniat ca o "inmormantare securizata este esentiala", deoarece "in multe culturi, membrii familiei ating cadavrul in timpul ritualurilor funerare. Acesta este momentul in care sunt infectati".