O femeie, membra a unei secte religioase, si nepoatele ei minore, au fost ucise in Pakistan de o multime violenta dupa ce un membru al sectei a fost acuzat ca a postat pe Facebook mesaje considerate blasfemii, in cel mai recent exemplu al violentei in crestere fata de minoritatile din tara, a anuntat luni politia pakistaneza, potrivit Reuters.

Victimele, inclusiv o fata in varsta de 7 ani si un bebelus, erau Ahmadis, care se considera musulmani insa cred intr-un profet dupa Mahommed. O lege pakistaneza din 1984 i-a declarat pe membrii sectei non-musulmani si multi pakistanezi ii considera eretici.

Politia a precizat ca violentele au avut loc duminica seara in orasul Gujranwala, aflat la 220 km sud-est de capitala Islamabad. Incidentul a inceput cu o altercatie intre niste tineri, dintre care unul era un Ahmadi acuzat ca a postat pe Facebook "material inacceptabil".

"Ulterior, o multime de 150 de oameni a venit la sectia de politie cerand inregistrarea unui caz de blasfemie impotriva acuzatilor", a declarat un ofiter de politie care a refuzat sa se identifice.

"In timp ce politia negocia cu multimea, o alta multime a atacat si a inceput sa arda casele Ahmadi", a precizat politistul.

Tanarul acuzat ca a postat mesajul pe Facebook nu a fost ranit, a mai aratat acesta.

Potrivit legii pakistaneze, membrilor Ahmadi le este interzis sa foloseasca formulele de salut musulmane, sa spuna rugaciuni musulmane sau sa se refere la locul lor de rugaciune drept "moschee".

Salim ud Din, un purtator de cuvant al comunitatii Ahmadi, a declarat ca atacul este cel mai grav inregistrat de la atacurile simultane asupra lacaselor de cult Ahmadi, din urma cu 4 ani, cand 86 de persoane au fost ucise.

"Politia era acolo insa doar s-a uitat cum ard. Nu au facut nimic ca sa opreasca multimea", a declarat purtatorul de cuvant Ahmadi. "Mai intai le-au jefuit casele si magazinele, iar apoi au ars casele".

Ofiterul de politie sustine ca autoritatile au incercat sa opreasca multimea violenta.

Acuzatiile de blasfemie au devenit din ce in ce mai frecvente in Pakistan, de la una in 2011 la cel putin 68 anul trecut, potrivit Comisiei Drepturilor Omului din Pakistan. In jur de 100 de oameni au fost acuzati de blasfemie anul acesta.

Militantii pentru Drepturile Omului spun ca acuzatiile sunt din ce in ce mai des folosite pentru razbunari personale sau pentru a pune mana pe proprietatile acuzatului.