UPDATE Expertii medico-legali si politistii olandezi si australieni care au vrut sa ajunga in aceasta dimineata la zona in care s-a prabusit avionul Malaysia Airlines MH17 si-au anulat planurile si s-au intors din drum, din motive de securitate, anunta AFP, citata de Le Figaro. Este pentru a doua oara cand echipa formata din politisti olandezi si australieni anuleaza aceasta misiune, din cauza luptelor din aceasta zona a Ucrainei controlata de separatistii pro-rusi.

Un ofiter din cadrul politiei din Sydney, citat de AFP, a declarat luni dimineata ca o echipa formata din politisti olandezi si australieni incearca din nou astazi sa ajunga la zona in care s-a prabusit avionul Malaysia Airlines MH17, in estul Ucrainei, unde situatia ramane tensionata. In cursul zilei, fortele ucrainene au anuntat insa ca au intrat in mai multe orase apropiate zonei in care s-a prabusit avionul, pentru a lupta impotriva separatistilor. Purtatorul de cuvant al ministerului olandez al Securitatii si Justitiei a declarat apoi ca expertii din Olanda si Australia s-au intors la Donetsk.

Si in urma cu o zi, politistii veniti din Olanda, tara care a pierdut 193 de cetateni in catastrofa aviatica petrecuta in urma cu mai putin de doua saptamani, si din Australia, care a pierdut 28 de cetateni, au renuntat la planurile de ajunge la locul accidentului pe fondul luptelor din aceasta zona a Ucrainei controlata de separatistii prorusi.

"Cum stiti, aceasta misiune a fost anulata ieri din cauza intensitatii luptelor de pe ruta care duce in zona (accidentului - n.red.) dar si din zona", a declarat luni pentru presa vice-directorul politiei federale australiene, Andrew Colvin.

Politistii australieni si cei olandezi, insotiti de observatori OSCE, au anuntat astazi dimineata ca intentioneaza sa incerce din nou sa ajunga la ramasitele aeronavei. In prima parte a zilei, Andrew Colvin declarase pentru televiziunea australiana ca se indoieste ca o reincercare va avea loc imediat, estimand ca trebuie "mai multe zile inainte de a putea ajunge in acea zona in conditii de siguranta".