Sarbatoarea Eid Al-Fitr ce marcheaza sfarsitul lunii de post musulmane Ramadan va fi celebrata incepand de luni in Arabia Saudita si mai multe tari musulmane. Autoritatile religioase saudite au anuntat duminica seara ca au primit mai multe marturii asupra aparitiei Lunii Noi insemnand sfarsitul Ramadanului, potrivit calendarului musulman, scrie AFP.

"Eid Al-Fitr va fi celebrata deci de luni", potrivit unui comunicat al acestor autoritati.

Aceeasi sarbatoare va fi de luni si in Yemen, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Liban si Egipt, potrivit autoritatilor religioase ale acestor tari.

in timpul lunii sfinte Ramadan, musulmanii se abtin de la mancare, bautura si raporturi sexuale din zori pana la caderea intunericului, aminteste AFP.

Slujbe religioase cu ocazia Ramazan Bairamului vor fi oficiate in toate geamiile din Romania.

Si la noi a inceput de luni Ramazan Bairam, sarbatoarea bucuriei si fericirii de dupa marele post al Lunii Ramazan care va dura trei zile. Dupa parcurgerea postului si indeplinirea datoriilor rituale, musulmanii au liber la distractie. Pe langa pregatirea mancarurilor traditionale, Ramazan Bairam-ul este asteptat si pentru festinul culinar, cu dulciuri traditionale - popular, sarbatoarea fiind supranumita si Seker Bairam (Sarbatoarea Dulce), scrie Agerpres.

Mesele musulmanilor vor abunda acum de bucate alese - baclavale, sarailii, fructe confiate, halvita, cozonaci, budinca cu orez si lapte, kadaif, limonada sau braga - oferite cu prisosinta ca ofranda pentru prosperitate copiilor care vin sa ureze de spor si sanatate, pe la casele rudelor si prietenilor, dar si pilaf cu carne de oaie ori placinte cu carne de vita, meniuri traditionale cu care este marcat acest eveniment.

De asemenea, potrivit traditiei, in timpul Ramazan Bairam-ului, credinciosii musulmani vor merge in vizita la rude si prieteni pentru a sarbatori.