Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, ministru al Economiei, a criticat duminica Franta si Marea Britanie pentru exporturi de armament si echipament militar catre Rusia, in plin conflict in Ucraina."Noi nu livram (armament sau echipament militar), chiar daca au fost incheiate contracte in trecut. As fi asteptat acelasi lucru si din partea Frantei si Angliei", a declarat el pentru postul public ARD.

"Nu este o solutie rezonabila", a subliniat liderul social-democrat, referindu-se la livrarea prevazuta de catre Franta a unor nave de razboi de tip Mistral catre Moscova, potrivit Mediafax.

"Intr-o asemenea situatie mi s-ar parea potrivit ca solidaritatea europeana sa permita ca aceste intreprinderi (care urmeaza sa livreze armament sau echipament) sa nu dea faliment", a continuat Gabriel, evocand posibilitatea unor "compensatii financiare europene" pentru producatorii de armament vizati.

Premierul britanic David Cameron a indemnat Uniunea Europeana sa interzica vanzarile de armament catre Rusia - acuzata ca-i echipeaza si formeaza pe separatistii prorusi din Ucraina - si a afirmat ca Marea Britanie a oprit deja acest tip de exporturi.

Insa, potrivit unui raport parlamentar publicat saptamana trecuta, Marea Britanie continua sa exporte armament si echipament militar in Rusia.

Franta urmeaza sa livreze Rusiei doua nave de razboi de tip Mistral, in baza unui contract semnat in trecut, in valoare de 1,2 miliarde de euro. Acest contract a fost insa suspendat dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat in martie ca Franta ar putea sa "anuleze aceste vanzari", in cazul in care Rusia nu-si schimba politica fata de Ucraina.

Ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian a amanat decizia pana in octombrie, la momentul prevazut pentru livrarea primei nave de tip Mistral.