Departamentul de Stat de la Washington a publicat, duminica, pe contul de Twitter, imagini din satelit care aduc dovezi, in opinia sa, ca Moscova a efectuat tiruri de artilerie de pe teritoriul rusesc asupra unor pozitii ale armatei ucrainene. Departamentul de Stat a trimis presei e-mailuri cu aceste imagini adnotate de catre Biroul Directorului Serviciilor Nationale de Informatii, care "demonstreaza ca Rusia efectueaza tiruri asupra Ucrainei" cu scopul de a-i sustine pe separatistii prorusi din estul tarii.

Imagine din satelitFoto: Departamentul de Stat

Cele patru imagini prezinta portiuni din frontiera ruso-ucraineana. Doua dintre ele arata ceea ce Guvernul american afirma ca sunt baterii rusesti stationate pe teritoriul rusesc - un grup de lansatoare de rachete si altul de obuziere, noteaza Mediafax.

In imaginile din satelit apar de asemenea cratere provocate de impactul la sol, in apropiere de pozitii militare aflate de partea ucraineana a frontierei.

O a treia imagine dezvaluie ceea ce Washingtonul afirma ca este armament greu furnizat de catre Moscova si utilizat de catre separatisti prorusi din interiorul Ucrainei.

"Zona mare de impact de langa unitatile militare ucrainene indica tiruri cu lansatoare de rachete multiple. Craterul din partea de jos (a imaginii) arata impactul asupra unui sat", se poate citi in legenda.

Statele Unite anuntasera joia trecuta ca detin dovezi ca Rusia a bombardat intensiv trupele ucrainene, de pe teritoriul rusesc.

De asemenea, Moscova a avut intentia sa trimita "lansatoare de rachete mai grele si mai puternice" rebelilor prorusi, a declarat Marie Harf, o adjuncta a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, citand surse din cadrul serviciilor americane de informatii.

In opinia sa, informatii americane arata ca, dupa doborarea avionului de linie malaysian pe 17 iulie, armament "continua sa traverseze frontiera" cu Ucraina.

Moscova neaga ca intervine in mod direct in conflictul ucrainean si acuza Washingtonul ca poarta o vasta campanie impotriva Rusiei.