Presedintele rus Vladimir Putin si premierul australian Tony Abbott au discutat sambata la telefon despre "organizarea unei anchete internationale independente" in estul Ucrainei, unde s-a prabusit zborul MH17, la bordul caruia se aflau numerosi australieni, a anuntat Kremlinul, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

In aceasta convorbire telefonica, initiata de catre australian, cei doi lideri au "continuat sa faca schimb de opinii despre aspectele organizarii unei anchete internationale independente si obiective" asupra prabusirii zborului MH17, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat.

Ei au "notat totodata necesitatea unei aplicari coerente a Rezolutiei 2.166" adoptate luni de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Tony Abbott a anuntat vineri ca a vorbit de doua ori la telefon cu presedintele rus de la prabusirea avionului in estul Ucrainei, probabil doborat de o racheta pe 17 iulie, cu 298 de pasageri la bord - inclusiv 28 de australieni si noua rezidenti permanenti in Australia.

La cateva zile de la prabusire, Australia a acuzat Rusia ca vrea "sa se spele pe maini de toate astea", in contextul in care o serie de indicii releva responsabilitatea separatistilor prorusi din aceasta regiune din Ucraina, devastata de un conflict intre insurgenti inarmati si forte loiale Kievului.