Drapelele vor fi coborate in berna incepand de luni, timp de trei zile, la toate cladirile publice din Franta, in semn de doliu dupa prabusirea avionului Air Algerie in Mali, a anuntat sambata presedintia franceza, potrivit Mediafax.

Steagurile urmeaza sa fie coborate in berna in semn de doliu "al Natiunii", a precizat o sursa. Insa nu este vorba despre un doliu national, acesta fiind hotarat de catre Consiliul de Ministri.

Prabusirea avionului, joi, s-a soldat cu 118 victime, dintre care 54 sunt francezi. Avionul, care a fost inchiriat de catre Air Algerie de la compania spaniola SwiftAir, a plecat de la Ouagadougou catre Alger in noaptea de miercuri spre joi, dar, la aproximativ 50 de minute de la decolare, s-a prabusit pe teritoriul Mali.

A doua cutie neagra a fost gasita sambata de catre experti ONU, la locul catastrofei, unde sunt asteptati anchetatori, a caror activitate se anunta delicata. Prima cutie neagra a fost recuperata vineri.

Toate cadavrele victimelor zborului Air Algerie vor fi aduse in Franta, promite Hollande

Presedintele francez Francois Hollande a promis sambata ca toate cadavrele victimelor zborului Air Algerie care s-a prabusit in nordul Mali vor fi aduse in Franta si ca familiile victimelor franceze vor fi insotite la fata locului in cazul in care vor dori acest lucru, mai relateaza Mediafax.

"Am decis sa procedez astfel incat echipele care se afla la fata locului sa poata, atunci cand se va putea, sa efectueze reconstituirea cadavrelor si identificarea, iar atunci cand va fi posibil toate cadavrele sa fie aduse in Franta. Da, am spus bine, toate cadavrele tuturor pasagerilor acestui zbor", a declarat Francois Hollande la finalul unei intalniri cu familiile victimelor franceze.

"Familiile care vor dori acest lucru" vor fi insotite, "atunci cand va veni momentul", "la locul" in care s-a prabusit aeronava, in nordul Mali, a dat asigurari Francois Hollande.

Iar la locul catastrofei "va fi ridicata o stela, pentru ca nimeni sa nu uite ca, in acel loc, au disparut 118 persoane", a continuat el.

"Un volum de informatii a fost oferit de catre experti, militari, reprezentanti ai aviatiei civile si mai ales de catre anchetatori si procurorul Republicii", a declarat pentru presa ministrul de Externe din Burkina Faso Djibril Bassole, la iesirea de la reuniune, la care a participat.

"Pentru familiile victimelor a fost o usurare sa afle ca autoritatile la cel mai inalt nivel se intereseaza de catastrofa pe care au trait-o si ca acestea cauta cai si mijloace de a stabili adevarul. Familiile au vrut sa stie in cat timp pot sa recupereze cadavrele parintilor lor disparuti si abia apoi de ce. Exista greseli, responsabilitati, acestea sunt intrebari legitime, la care presedintele Republicii si participantii au raspuns", a adaugat el.

La randul sau, seful diplomatiei din Mali Abdoulaye Diop a salutat "angajamentul personal" al presedintelui francez in dosar si "marea solidaritate nationala" a francezilor.

"A fost o intalnire incarcata de multa emotie, durere, adesea de neintelegere, ceea ce poate fi inteles in asemenea situatii, dar am simtit si multa demnitate din partea familiilor (victimelor), care trec prin momente deosebit de dificile", a subliniat el.