Casa Alba a afirmat vineri ca presedintele rus Vladimir Putin este "vinovat" de doborarea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei si a reafirmat ca SUA lucreaza concertat cu Uniunea Europeana si G7 pentru a impune noi sanctiuni impotriva Rusiei, relateaza Agerpres citand agentia Reuters.

"Ceea ce stim este ca avionul Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta sol-aer. Ea a fost trasa de la sol dintr-o zona controlata de separatisti si unde ucrainenii nu utilizau arme antiaeriene in acel moment", a declarat presei Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe, in cea mai ferma declaratie a sa de la catastrofa zborului MH17. "De aceea, noi am conchis ca Vladimir Putin si rusii sunt vinovati de aceasta tragedie", a adaugat el.

Vicepresedintele american Joe Biden a avut o discutie telefonica vineri cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko despre ancheta care vizeaza prabusirea avionului malaezian, dar si despre situatia politica ucraineana, a declarat ulterior Casa Alba.

"Presedintele Poroshenko l-a informat pe vicepresedinte ca Rusia continua sa furnizeze arme grele si material separatistilor si ca trupe ucrainene sunt din ce in ce mai des prinse sub focul pozitiilor rusesti de cealalta parte a frontierei", a comunicat administratia americana.

Joe Biden a dat asigurari interlocutorului sau ca Washingtonul actioneaza concertat cu UE si G7 pentru a impune noi sanctiuni impotriva Rusiei ca urmare a "actiunilor sale profund destabilizatoare si iresponsabile in Ucraina".