Cand Conchita Wurst a ridicat trofeul primit drept rasplata pentru castigarea concursului Eurovision in luna mai unele persoane au declarat ca aceasta victorie a fost "ca un vot pentru solidaritatea gay". In acest context, politicienii rusi au interpretat rezultatul ca un semn de decadere morala a Occidentului. "Acesta este sfarsitul Europei", critica Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia.

Conchita WurstFoto: Eurovision.tv

Astfel, Valery Rashkin, liderul adjunct al Partidului Comunist a cerut Rusiei sa paraseasca competitia si sa infiinteze un concurs ce se va adresa exclusiv persoanelor heterosexuale si va fi numit provizoriu Vocea Eurasiei. "Ultimele rezultate ale Eurovisionului au epuizat rabdarea noastra. Nu putem tolera aceasta nebunie fara sfasit", a declarat Rashkin agentiei de stiri Interfax.

Dorinta lui Rashkin se va implini, dar intr-o forma putin schimbata. In luna octombrie Rusia va reinvia Intervisionul, alternativa ruseasca la Eurovision, "reteta" care a functionat din 1977 pana 1980. Avand un format similar Eurovisionului (infiintat 1956) Intervision reunea stelele pop socialiste (majoritatea din Blocul de Est si Cuba). Concurentii se adunau anual in Sopot (Polonia) si incercau sa demonstreze ca pot produce muzica pop la fel de buna sau chiar mai buna decat rivalii lor capitalisti. Iugoslavia, care a urmat o politica de non-aliniere si Finlanda, care era ca un mediator intre Est si Vest, au concurat si la Eurovision si la Intervision.

Cititi articolul integral in Newsweek