Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis vineri o scrisoare celor 28 de sefi de stat sau de guvern din tarile Uniunii Europene, pentru a afla daca acestia "sunt de acord" cu instituirea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, relateaza agentia EFE citand surse europene neprecizate, transmite Agerpres.

Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului EuropeanFoto: Agerpres

Scrisoarea, care nu va fi facuta publica, are doua obiective, respectiv sa intrebe liderii europeni daca sunt de acord sa mearga mai departe cu sanctiunile si daca, odata aprobate aceste sanctiuni, sunt dispusi sa le aplice rapid, au explicat aceleasi surse.

In urma prabusirii unui avion civil malaezian in estul Ucrainei, conform Statelor Unite aparatul fiind doborat de o racheta lansata de separatisti, ministrii de externe ai celor 28 de state ale Uniunii Europene s-au reunit marti pentru a lua in discutie o inasprire a sanctiunilor impotriva Rusiei, inclusiv posibila instituire a fazei a treia a sanctiunilor, ce ar avea caracter economic.

Dar singura decizie pe care au luat-o a fost sa ceara Comisiei Europene si Serviciului European pentru Actiune Externa sa prezinte pana joi propuneri de sanctiuni.

Ulterior, Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER) a decis joi ca 15 personalitati ruse sau ucrainene pro-ruse plus 18 entitati comerciale sa fie adaugate pe lista celor vizate de sanctiunile care prevad inghetarea averilor acestora din Uniunea Europeana si interdictia de a primi viza de intrare in tarile blocului comunitar.

Conform agentiei EFE, propunerile de noi sanctiuni, a caror schita a fost prezentata joi statelor membre, vor fi discutate la reuniunea COREPER de saptamana viitoare, existand si posibilitatea convocarii unui nou summit european pentru aprobarea lor. Printre aceste propuneri s-ar numara taierea finantarii pentru bancile ruse, plus restrictionarea transferului de tehnologii sensibile si a celor cu dubla intrebuintare (civila si militara) catre companiile ruse.