Autoritatea Audiovizuala din Israel a interzis o reclama radio pentru organizatie pentru drepturile omului in care erau enumarte numele unora din copiii ucisi in Fasia Gaza in conflictul care a inceput in urma cu 17 zile, motivand decizia prin faptul ca este "controversata politic", informeaza The Guardian.

Organizatia umanitara B'Tselem a atacat decizia, insa apelul sau a fost respins miercuri, urmand ca grupul sa petitioneze sambata instanta suprema israeliana in speranta ca interdictia va fi ridicata.

Potrivit Autoritatii Audiovizuale israeliene (IBA), continutul reclamei este "controversat politic". Reclama vorbeste despre decesele copiilor in Fasia Gaza si enumera cateva nume ale victimelor.

In apelul sau, B'Tselem a cerut autoritatilor sa arate ce anume este controversat in anuntul radio: "Este controversat ca acesti copii nu sunt in viata? Ca sunt copii? ca acelea sunt numele lor? Acestea sunt fapte si dorim sa le aducem la cunostinta publicului".

Organizatia umanitara arata intr-o declaratie de presa: "Pana acum, peste 600 de oameni au fost ucisi in bombarbamentele din fasia Gaza, peste 150 dintre ei fiind copii. Insa in afara de o raportare scurta a numarului de victime, mass-media israeliana se abtine sa acopere subiectul". Pana joi dimineata, bilantul mortilor in fasia Gaza a depasit 700.

"IBA spune ca difuzarea numelor copiilor este controversata politic. Insa refuzul de a face asta este, in sine, o declaratie cu multiple implicatii - spune ca pretul imens platit de civili in Gaza, multi dintre ei copii, trebuie cenzurat", continua B-Tselem.

Agentiile umanitare raportau miercuri ca in cele doua zile anterioare calcului, in Fasia Gaza a fost ucis un copil in medie la fiecare ora, iar peste 70.000 de copii au fost nevoiti sa isi paraseasca casele. S-a inregistrat de asemenea o crestere semnificativa a numarului de nasteri premature.

"Numarul socant de copii care sunt ucisi, raniti, sau stramutati in Fasia Gaza necesita un raspuns international fara echivoc pentru a opri varsarea de sange", arata Organizatia Salvati Copiii. "Familii intregi dispar in cateva secunde ca urmare a faptului ca bombardamentele tintesc case."

Dr. Yousif Al Swaiti, directorul dspitalului al-Awda, a declarat: "Am fost martor la multe nasteri premature ca urmare a fricii si tulburarilor psihologice provocate de ofensiva militara. Numarul de cazuri zilnice de nasteri premature s-a dublat, comparativ cu media zilnica de dinainte de escaladare".