Parlamentarul conservator Charles Hendry, unul dintre consilierii premierului britanic David Cameron si fost ministru al Energiei, se afla in centrul unui scandal dupa ce a iesit la iveala faptul ca are legaturi cu grupurile de afaceri pro-ruse, fiindu-i solicitata demisia din pozitia de reprezentant comercial, informeaza The Guardian.

Charles Hendry este presedinte al Camerei de Comert Ruso-Britanice, conducand un consiliu consultativ din care fac parte unul dintre cei mai bogati aliati ai lui Vladimir Putin, a carui companie a incheiat recent un acord petrolier cu Siria, si un fost reprezentant al companiei de armament rusesti care proiecteaza sistemele de rachete BUK.

Premierul britanic a afirmat recent ca Rusia nu se poate astepta sa se bucure de acces la pietele europene si a solicitat sanctiuni mai dure fata de Moscova, dupa ce atat SUA cat si Marea Britanie au declarat ca exista indicii puternice ale faptului ca zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborat in estul Ucrainei de separatisti pro-rusi cu o racheta BUK de provenienta ruseasca.

In acelasi timp, grupul de afaceri condus de reprezentantul comercial al lui Cameron promoveaza comertul cu Rusia. O declaratie postata pe site-ul Camerei de Comert Ruso-Britanice arata ca grupul crede cu tarie ca Rusia continua sa reprezinte "o destinatie atractiva pentru investitii si comert".

Fara a mentiona dezastrul aerian din estul Ucraina, in declaratie se mai arata ca grupul "este ingrijorat de evenimentele recente si in curs de dezvoltare din Ucraina, iar reactia comunitatii internationale va duce la o intrerupere in relatiile de afaceri si cele comerciale intre Rusia si Marea Britanie".

Mai multi membri ai consiliului consultativ au avut sau au legaturi cu guvernul rus. Unul dintre ei este Igor Ashurbeyli, care pana in 2011 a fost director general senior in cadrul Almaz-Antey - companie trecute de americani pe lista neagra a sanctiunilor cu mentiunea ca produce "sisteme de rachete sol-aer folosite la ora actuala de armata rusa".

Un altul este Yuri Shafranik, fost ministru al Energie la Kremlin, care intre timp a fost numit presedinte al SoyuzNefteGaz - companie care a semnat in decembrie un acord petrolier important pentru explorare cu regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

De partea britanica, consiliul este patronat de Printul Michael de Kent, iar printre membri se numara oameni de afaceri de la BP, Ernst&Young, PwC si Baker&McKenzie. Cina anuala a Camerei de Comert Ruso-Britanice a fost pichetata anul acesta de protestatari pro-ucraineni.

Contactat de The Guardian, Hendry a declarat ca i s-a cerut in urma cu mai multa vreme sa preia presedintia consiliului consultativ "ca parte a procesului de reinnoire si re-energizare", insa decizia a fost lasata in asteptare. A precizat ca nu s-a intalnit niciodata cu Ashurbeyli or Shafranik.

"Evident, exista un rol important al camerei de a acorda asistenta companiilor britanice care opereaza in Rusia, si in mod deosebit de a le consilia asupra felului in care sa respecte litera si spiritul oricaror sanctiuni. RBCC (Russo-British Chamber of Commerce - n.red) este o organizatie de legatura, lucrand in ambele tari, insa, bineinteles, membrii, consiliul si conducerea sa britanica va respecta sanctiunile Marii Britanii in acelasi fel in care membrii sai rusi vor respecta ceea ce dicteaza guvernul lor", a delcarat Hendry.

Parlamentarul britanic a condamnat doborarea avionului MH17 descriind-o drept "o crima ingrozitoare" si a subliniat ca orice face legat de Rusia are loc "cu cunostinta si acordul FCO (Biroul de Externe britanic - n.red.) si al ambasadei noastre".

Downing Street a refuzat sa comenteze asupra legaturilor comerciale ale lui Hendry, insa surse din Partidul Conservator i-au aparat pozitia, spunand ca guvernul nu promoveaza taierea tuturor legaturilor comerciale cu Rusia.