Un comandat al trupelor proruse din estul Ucrainei a recunoscut ca separatistii au avut sub control un sistem de rachete Buk, acelasi tip de rachete care ar fi fost folosite pentru doborarea avionului malaezian MH17. Alexander Khodakovsky, conducatorul batalionul Vostok, a declarat ca rebelii ar fi primit sistemul Buk din Rusia.

"Stiu despre acel Buk. Am auzit despre el. Cred ca l-au trimis inapoi. Am aflat despre acest sistem exact in momentul in care a avut loc tragedia. Probabil l-au trimis inapoi pentru a elimina dovada prezentei sale", a declarat Khodakovsky agentiei de stiri Reuters.

Joi, ora 02.00 Mii de persoane, majoritatea imbracate in alb, au participat miercuri seara, la Amsterdam, la un mars al tacerii in onoarea celor 298 de victime ale zborului MH17, printre care si 193 de olandezi, potrivit Mediafax.

Ora 23:25Ria Novosti sustine ca "un apropiat al comandantului Khodakovsky" le-ar fi declarat ca acesta nu ar fi spus Reuters ca separatistii detin un complex antiaerian BUK

Ora 21.17 Rusia isi va consolida flota militara de la Marea Neagra, al carei cartier general se afla in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova in luna martie, a anuntat miercuri armata rusa, potrivit AFP.

Ora 20.30 Ministerul rus al Afacerilor Externe a acuzat, miercuri, Kievul de falsificarea informatiilor detinute de catre autoritatile ucrainene in domeniul controlului aerian cu privire la prabusirea avionului malaezian, pentru care ambele tabere resping responsabilitatea, scrie AFP.

Ora 19.50 Serviciile britanice de informatii au dovezi potrivit carora rebelii prorusi din Ucraina ar fi discutat despre raspandirea unor fragmente din alte avioane la locul prabusirii cursei MH17, pentru a sabota investigatia in cazul catastrofei aviatice de joi, relateaza Sky News, citat de Mediafax.

In acest context, rebelii pro-rusi au doborat miercuri doua avioane de vanatoare ale armatei ucrainene, conform unui purtator de cuvant al fortelor guvernamentale. Oficialul ucrainean a spus ca cele doua avioane au fost doborate in estul tarii, deasupra Savur-Mogila, o zona inalta din regiunea Donetsk, in apropiere de localitatea Snijne, adica la aproximativ 25 de kilometri locul prabusirii zborului MH17. Pe de alta parte, Ucraina afirma ca cele doua avioane de vanatoare au fost doborate de rachete trase din Rusia, scrie AFP.

Stire in curs de actualizare