Seful Hamas, Khaled Meshal, a anuntat miercuri ca respinge o incetare a focului cu Israelul in Fasia Gaza inainte de o ridicare a blocadei impuse de ani de zile enclavei palestiniene, scrie AFP.

"Respingem astazi si respingem pe viitor" propunerea de incetare a focului prealabila negocierii revendicarilor ale Hamas, printre care ridicarea blocadei, a declarat Meshal, intr-o conferinta de presa sustinuta la Doha, in Qatar.

Ridicarea blocadei impuse in 2006 este una dintre revendicarile Hamasului, care cere de asemenea si deschiderea granitei cu Egiptul si eliberarea de catre Israel a prizonierilor.

In conditiile in care se multiplica apelurile internationale la incetarea ostilitatilor intre palestinieni si israelieni, Meshal a subliniat ca Hamas "nu are ca obiectii" fata de mediatiile intreprinse, dar cu conditia de a se ajunge la "oprirea agresiunii si ridicarea blocadei".

"Cand se cade de acord asupra realizarii revendicarilor, atunci vom putea decide ora incetarii focului", a spus acesta, precizand insa ca este favorabil unui "acord umanitar" care sa nu fie insa un "mijloc de a ocolo" revendicarile Hamas.